Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizita regelui Charles al III-lea în Franța: Un important dispozitiv de securitate a fost mobilizat pentru monarh

Regina consoarta Camilla si regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Palatul St James din Londra, 10 septembrie 2022.

Regina consoarta Camilla si regele Charles al III-lea al regatului Unit, Palatul St James din Londra, 10 septembrie 2022.
Regina consoarta Camilla si regele Charles al III-lea al Regatului Unit, Palatul St James din Londra, 10 septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AFP - VICTORIA JONES

Cuplul regal britanic se va afla în Franța timp de trei zile, de duminică seară și până miercuri. În acest timp, numeroase proteste sociale au loc în Franța motiv pentru care forțe speciale au fost mobilizate pentru asigurarea protecției suveranului.

Este prima vizită de stat pentru Charles al III-lea în calitate de rege al Regatului Unit și a ales Franța ca primă destinație. Acesta ajunge însă într-un Paris sufocat de gunoaie, deoarece gunoierii se află în grevă. În plus, manifestațiile ce au loc de câteva săptămâni, împotriva reformei pensiilor, sunt tot mai violente. "Ce mai primire pentru un rege", comentează jurnaliștii de la Le Figaro.

Mulți jurnaliști francezi au observat că se află în grevă cei 130 de angajați de la Mobilierul Național – o instituție aflată în subordinea Ministerului Culturii – și care ar trebui să asigure că regele este primit cu un covor roșu.  

Mișcarea de protest împotriva reformei pensiilor, iată, are un impact chiar și asupra unor aspecte cât se poate de simbolice. Palatul Elysée a insistat la angajații negreviști să îi furnizeze covorul necesar pentru a-l putea primi pe suveranul Regatului Unit. Angajații francezi s-au declarat solidari și cu angajații britanici din sectorul culturii care se află, la rândul lor în grevă pentru salarii mai mari.

Iar L’Express scrie că britanicii se îngrijorează de "french riots": programul monarhului ar putea fi perturbat căci sindicatele mobilizate împotriva reformei pensiilor au luat în vizor vizita regală.

Jurnaliștii de la L’Express se întreabă dacă va fi regele Charles al III-lea o victimă colaterală a mobilizării împotriva reformei pensiilor din Franța.

Pentru regele Charles al III-lea va fi prima vizită de stat, din septembrie 2022 când a fost proclamat, oficial, rege. Împreună cu regina-consoartă Camilla, ei vor rămâne în Franța până miercuri, pe 29 martie. 

Regele Charles al III-lea va asista, împreună cu președintele Emmanuel Macron la o ceremonie ce va avea loc la Arcul de Triumf iar apoi la un banchet la Castelul din Versailles, înainte să plece la Bordeaux.

Le Figaro scrie că pentru vizita cuplului regal a fost mobilizat un impresionant dispozitiv de securitate. Contextul social exploziv este luat foarte în serios de autorități, care, se tem ca nu cumva regele să se afle în vizorul unor manifestanți rău intenționați. Au fost deja pregătiți sute de CRS – este un corp special din cadrul poliției naționale, armament anti-drone, specialiști în deminare, lunetiști, membri ai RAID – o altă unitate de elită a Poliției franceze dar și polițiști specializați în protecția înalților demnitari.

Regele Charles al III-lea și regina-consoartă Camilla urmează să fie escortați nu doar de ofițerii britanici ci și de agenți francezi din Serviciul de Protecție - special formați în protejarea șefilor de stat și a suveranilor.

Toate aceste forțe vor trebui să formeze un scut de securitate similar celui creat în 2014 cu ocazia ultimei vizite a reginei Elisabeta a II-a în Franța.

Doar pentru Castelul Versailles au fost mobilizate 8 unități CRS – formate, fiecare, din circa 100 de agenți. Iar spațiul va fi protejat și de membri ai RAID precum și de circa 350 de polițiști, de o brigadă ecvestră dar și de polițiști de la rutieră care vor trebui să fluidizeze circulația rutieră și pietonală pentru a nu lăsa posibilitatea apariției unor manifestanți, susțin surse citate de Le Figaro.

Presa britânica se amuză și glumește: "regele Charles al III-lea dorește să evite o “trajeudi" astfel că pleacă înainte de ziua de joi din Franța".

Regele Charles al III-lea va fi încoronat în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 6 mai la Abaţia Westminster din Londra.