
Special Paris
Protestele și mizeria din Paris alungă turiștii străini
Clientii unui restaurant din Paris privesc spre manifestantii care protesteaza împotriva reformei pensiilor, 9 martie 2023.

Saci de gunoi se tot acumulează în mai multe arondismente din Paris.
Ei încurcă circulația pietonală dar și rutieră, mirosul este tot mai greu iar imaginea nu invită deloc turiștii străini care și-au planificat un concediu în Paris.

În plus, tot mai des protestatarii dau foc la acești saci cu gunoi iar mobilierul urban din jur este și el deteriorat.
Pe scurt, nu este deloc momentul pentru a petrece câteva zile, ca turist, în Paris.
Doar în capitala Franței se înregistrează o scădere cuprinsă între 20% și 30% a rezervărilor făcute de străini pentru hoteluri, anunță președintele Grupului patronilor de hoteluri și restaurante din Franța, Didier Chenet.
Acesta se plânge de lipsa de reactivitate din partea primarilor din marile orașe ale Franței căci manifestații împotriva reformei pensiilor se înregistrează mai peste tot.
Tot în Paris, 15% dintre evenimentele planificate – conferințe și seminarii – au fost anulate pentru moment.
Motivul principal este în mod clar haosul care domnește în Paris precum și mizeria pe care o putem vedea pe mai toate străzile capitalei, explică Didier Chenet. El spune că violențele înregistrate în cadrul manifestațiilor au un impact foarte puternic asupra micilor restaurante și hoteluri : "Suntem foarte îngrijorați iar cauzele sunt foarte diferite în Paris de ceea ce se întâmplă în provincie. La Paris, marea îngrijorare o reprezintă această insecuritate în care se regăsesc parizienii, în special seara, din cauza manifestațiilor care se transformă în haos pe anumite străzi. Iar când adaugăm și insalubritatea care aduce cu sine probleme sanitare clienții nu mai vin în restaurante nici la prânz și nici la cină".
În Paris, restaurantele situate pe traseul manifestanților au cel mai mult de suferit, explică Didier Chenet: "În capitală, în zonele de proteste, activitatea restaurantelor este diminuată cu 80% și chiar 100%, cum este cazul meu căci am păstrat restaurantul închis de teamă să nu fie ținta violențelor. Iar în zonele insalubre, vin cu 50% mai puțini clienți în restaurante. În provincie se înregistrează, de asemenea, mai puțini clienți. La Nantes am observat o pierdere a 30% din clienți. Iar în alte orașe sunt probleme din cauza lipsei carburantului. Lumea preferă să își facă rezerve de combustibil pentru a se asigura că se va putea deplasa cu ocazia sărbătorii Paștelui, care se apropie. Astfel că în alte orașe ale Franței, patronii de restaurante înregistrează o scădere a cifrei de afaceri cu până la 30%".
În cazul hotelurilor, scăderea cifrei de afaceri este de circa 15%, în mai toată Franța.
Dacă nu sunt problemele din Paris, în provincie multe orașe se confruntă cu o lipsă a carburantului.
Practic, greviștii blochează activitatea rafinăriilor astfel că multe benzinării nu sunt aprovizionate cu carburant.
În întreaga Franță, 18% dintre benzinării nu dispun de cel puțin un tip de carburant iar 9% au fost închise din cauza lipsei de combustibil.
Iar situația s-a putea degrada și în zilele următoare deoarece rafinăriile și depozitele petroliere sunt, în continuare, blocate.
În unele departamente, carburantul a fost raționalizat pentru ca toată lumea să se poată aproviziona.