
Special Paris
Criza din Franța: Vizita regelui Charles al III-lea în Franța a fost amânată pentru începutul verii
regele_charles_al_iii-lea_al_regatului_unit_si_regina-consoarta_camilla_londra_ianuarie_2023.

Până la anunțul amânării vizitei, autoritățile au insistat asupra faptului că vizita regelui nu face obiectul niciunei amenințări. Dar, iată, regele Charles al III-lea devine victima colaterală a crizei sociale din Franța iar prima sa vizită de stat, în calitate de rege, va trebui să mai aștepte.
Palatul Buckingham a confirmat, vineri, amânarea vizitei planificate inițial pentru perioada 26 -29 martie. Motivul invocat sunt grevele și manifestațiile violente din Franța, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.
Iar astfel, Germania va deveni prima țară în care regele își va efectua prima vizită de stat, din septembrie 2022 când a fost proclamat, oficial, rege.
Charles al III-lea va fi încoronat în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc pe 6 mai la Abaţia Westminster din Londra.
Acum, decizia de a amâna vizita a fost luată, în urma unei discuții telefonice dintre președintele Emmanuel Macron și regele Charles al III-lea, vineri dimineață. Liderul de la Elysée este cel care a cerut guvernului britanic să amâne vizita, afirmă purtătorul de cuvânt al premierului britanic Rishi Sunak.
Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, anunțase vineri dimineața, că Franța este pregătită să îl întâmpine pe regele Regatului Unit.
Un total de 4.000 de polițiști și jandarmi au fost mobilizați în Franța pentru vizita regală.
Contextul este cu totul complicat: manifestațiile împotriva reformei pensiilor au devenit tot mai ample și mai violente. În plus, tone de gunoaie s-au strâns pe străzile capitalei deoarece și salariații societăților de salubritate se află în grevă.
Fostul ambasador britanic în Franța, Peter Ricketts afirmă că “vizitele de stat sunt un moment de aniversare iar în aceste zile nu putem vorbi de așa ceva".
În calitate de prinț moștenitor, Charles a venit în Franța de 34 de ori, în vizită oficială, începând cu anii 1979. A fost la Paris și Nisa, în Normandie și la Lyon.
De această dată, el a fost invitat de președintele Emmanuel Macron, după decesul reginei Elizabeth a II-a . Regina a fost de 5 ori în Franța, în cadrul unor vizite de stat, în cei 70 de ani de domnie.
Un jurnalist britanic susține că mulți englezi vor urma gestul regelui Charles al III-lea și nu vor veni în această perioadă sensibilă, în Franța.
Publicația Le Point scrie că avem de a face cu o premieră: "o astfel de amânare este o premieră în istoria vizitelor oficiale a monarhilor britanici, în străinătate".
Daily Mail scrie că avem de a face cu o "umilire pentru Emmanuel Macron și pentru Franța".
Presa franceză amintește determinarea familiei regale britanice de a continua vizitele oficiale în ciuda amenințărilor existente, chiar și teroriste. În 1979, prim-ministra Margaret Thatcher dorea să anuleze venirea reginei la o întâlnire planificată în Zambia, de teamă că va fi ținta unei tentative de asasinat, pe fondul războiului civil de atunci. Dar, serviciul de securitate al reginei nu a avut nicio teamă în acest sens, vizita a avut loc.
Iar în 1998, prințul Charles – care se afla în vizită oficială în Sri Lanka, a decis să își continue vizita în ciuda atacurilor cu bombă ce au avut loc chiar în zonele în care se deplasa el.
Acum, în 2023, decepția este mare la Buckingham Palace deoarece regele ar fi preferat să fi efectuat prima sa călătorie oficială în marea familie a Commonwealth pentru a combate dorințele republicane din unele țări membre pe care le conduce.
Premierul Rishi Sunak este cel care i-a cerut ca primele vizite să fie în Franța și în Germania, ca semn de apropiere a Londrei de Uniunea Europeană, după Brexit.