Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aplicaţia TikTok, interzisă pe telefoanele funcţionarilor francezi

tiktok.jpg

Sursa imaginii: 
Michael Dwyer/AP

Printr-un comunicat făcut public în week-end, guvernul de la Paris le-a interzis celor 2,5 milioane de funcţionari francezi să mai folosească, pe telefoanele lor profesionale, aplicaţiile recreative TikTok şi Netflix. «Decizia este menită să asigure securitatea cibernetică a administraţiilor şi agenţilor publici» subliniază ministrul Transformării şi Funcţiunii publice.

Franţa urmează astfel exemplul SUA, al Canadei, Regatului unit şi Comisiei europene. Interdicţia dictată de guvernul francez este imediată şi vizează nu doar TikTok şi Netflix dar şi alte aplicaţii zise «recreative» precum reţelele de socializare Instagram, Snapchat sau Tinder şi jocuri precum Candy Crush. Decizia franceză se aplică numai funcţionarilor de stat care beneficiază de un telefon mobil profesional, furnizat deci de angajator.

Reamintim, aplicaţia TikTok, dezvoltată de firma chineză ByteDance, face obiectul unor verificări minuţioase din cauza temerilor că datele utilizatorilor săi să nu fie captate de guvernul comunist chinez. Acuzaţii pe care responsabilii societăţi le resping. Directorul general TikTok a fost dealtfel îndelung audiat joi de Congresul american în timp ce ministerul chinez de externe a asigurat vineri că ţara sa «este foarte ataşată confidenţialităţii şi securităţii datelor. Beijing nu a cerut şi nu va cere niciodată unei firme să-i furnizeze date sau informaţii situate în ţări străine» a mai insistat, fără să convingă, un reprezentant MAE citat de agenţiile de presă.

Într-o recentă analiză pe această temă, colegii francezi de la RFI se întrebau dacă Tiktok este mai nefastă decât giganţii americani Meta (casa-mamă a lui Facebook) sau Twitter, aceste două reţele de socializare nefiind nici ele lipsite de scrupule sau derive în privinţa protecţiei datelor cum o spunea recent chiar un reprezentant democrat din Congresul de la Washington. E suficient să reamintim scandalurile Cambridge Anaytica din 20016, Facebook Files din 2021 sau Twitter Files de anul trecut.

Specialistul în securitate cibernetică Fabrice Epelboin, intervievat de colegii francezi, spune că «în dosarul TikTok, miza este înainte de toate geopolitică. Singura diferenţă este de a evalua pericolul care există dacă ne dăm pe mâna americanilor sau pe cea a chinezilor protecţia datelor noastre private. De un deceniu déjà, europenii au ales prima opţiune» constată specialistul.

Meta nu are niciun interes să fie depăşit de TikTok

Totodată, SUA, Marea Britanie, Canada dar şi Australia şi Noua Zelandă fac parte din «Five Eyes», o alianţă a serviciilor de informaţii din aceste 5 ţări creată în 1941. «Aceste state ştiu bine că dacă chinezii imită ceea ce serviciile lor de securitate fac de un deceniu încoace cu reţelele sociale, atunci nu o să fie de bine. Aşa cum Agenţia naţională de securitate NSA a interferat déjà cu date care veneau de pe reţelele sociale, aşa se poate întâmpla şi în China. De aceea Washington vrea să oprească TikTok cât mai repede dar nu-şi pot justifica poziţia decât dacă recunoaste implicit că a făcut acealşi lucru» afirmă Fabrice Epelboin.

Specialistul mai aminteşte că există şi o uriaşă miză economică în această afacere. Meta nu are niciun interes să fie depăşit de TikTok. Americanii au deci motive serioase ca să scoată de pe piaţă reţeaua chinezească, déjà numai ca să se menţină în bursă acţiunile Meta şi Twitter.

Nu în ultimul rând, efectul TikTok asupra sănătăţii mintale a tinerilor ridică probleme. Viteza de penetrare pe piaţă, timpul petrecut pe aplicaţie sau de câte ori utilizatorul deschide zilnic aplicaţia sunt cifre monumentale. TikTok este una dintre reţelele sociale care s-a răspândit cel mai repede în lume iar toţi indicatorii arată că este mult mai adictivă decât Instagram sau Twitter. «Această forţă colosală a platformei îi îngrijorează pe responsabilii occidentali» conchide Fabrice Epelboin interviul acordat colegilor francezi de la RFI.

 
Aplicaţia TikTok, interzisă pe telefoanele funcţionarilor francezi