
Special Paris
Franţa, protestele contra reformei pensiilor: «puşculiţele de grevă» bat toate recordurile
caisse_greve.jpg

Cu cât mişcarea de protest devine mai lungă, cu atât donatorii sunt mai generoşi. Joi, când avea loc a 9-a zi naţională de greve şi manifestaţii, s-au colectat în 24 de ore peste 400.000 de euro, un record. Comentatorii remarcă faptul că unii donatori au şi umor, nu doar simţ de solidariatte cu greviştii. Ei fac cecuri sau viramente de 49,3 euro, aluzie la articolul din Constituţie care a permis adoptarea controversatului text. Suma medie pe cap de donator este de 75 de euro. «Puşculiţa» ce va merge la gunoierii din Paris a ajuns astfel la 50.000 de euro în trei săptămâni de grevă.
Întrebat de agenţia France Presse care este profilul donatorilor, secretarul general al secţiunii informaţii-comunicare a sindicatului CGT – cel mai activ şi implicat în organizarea grevelor – spune că profilurile sunt în fapt foarte variate: artişti, salariaţi, pensionari, tineri, şamd. Pe scurt, generozitatea nu are un profil-tip. În plus, «două treimi din donatori sunt implicaţi în mişcarea de protest» spune sindicalistul. El precizează că de la începutul manifestaţiilor, în 10 ianuarie, s-au colectat déjà de către toate sindicatele 2,5 milioane de euro. În urma viitoarei zile naţionale de greve şi manifestaţii de marţi, 28 martie, intersindicala speră să depăşească pragul de 3,2 milioane de euro colectaţi în 2020, la precedentele proteste masive din Franţa.
Între 15 şi 40 de euros pe zi nelucrată, adică jumătate dintr-o zi de salariu
Pe lângă banii colectaţi direct de-a lungul marşurilor sindicale în aşa-zisa «casă de solidaritate intersindicală» există şi «puşculiţe digitale», online. CGT are acolo un milion şi jumătate de euro, partidul stângist Franţa nesupusă al lui Jean-Luc Mélenchon, 650.000 de euro, şamd.
Totuşi, oricât de impresionante ar fi aceste sume, greviştii ies în pierdere. Într-adevăr, indemnizaţia plătită este undeva între 15 şi 40 de euro pe zi nelucrată, adică jumătate dintr-o zi de salariu.
De asemenea, Le Figaro ne precizează că aceste case de solidaritate pe timp de grevă nu reprezintă decât o mică parte din fondurile de care dispun sindicatele. Într-adevăr, acestea pun deoparte şi un procent din cotizaţiile anuale ale aderenţilor lor pentru a-i sprijini pe salariaţii grevişti. Astfel, Casa naţională de acţiune sindicală a sindicatului CFDT, creată în 1973, are pe cont peste 140 de milioane de euro. Poate beneficia de ea orice membru al sindicatului care a cotizat cel puţin 6 luni.