Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zeci de avocaţi francezi semnează o tribună contra folosirii sistematice a interpelărilor preventive înainte sau în timpul manifestaţiilor

arretsation.jpg

Un manifestaant contra reformei pensiilor, arestat de politie. Paris, 21 martie 2023.
Un manifestaant contra reformei pensiilor, arestat de politie. Paris, 21 martie 2023.
Sursa imaginii: 
Ludovic Marin, AFP

Un grup de aproape 40 de avocaţi francezi, printre care se numără şi preşedintele Ligii Drepturilor omului, semnează o tribună în ziarul Le Monde în care denunţă «folosirea sistematică a arestărilor preventive şi arbitrare pentru a-i descuraja pe oameni să participe la manifestaţii democratice». Apelul avocaţilor survine în ajunul unei noi manifestaţii contra proiectului de reformă a pensiilor şi în contextul în care intervenţiile poliţiei sunt tot mai dese şi mai violente.

Semnatarii tribunei din Le Monde constată pentru început că mobilizarea contra reformei pensiilor şi a felului în care aceasta a fost adoptată de Parlament este dintre cele mai importante pe care le-a cunoscut Franţa. «Din 16 martie, ziua în care proiectul a fost definitiv adoptat de Parlament, au fost arestate şi încarcerate preventiv 900 de persoane, numai în cadrul manifestaţiilor de la Paris. Aceste arestări au vizat pe toată lumea: turişti, trecători – unii minori - sau manifestanţi. În urma acestor încarcerări preventive care au putut dura şi mai multe zeci de ore, marea majoritate a oamenilor a fost eliberată fără vreo altă urmărire judiciară» notează avocaţii francezi.

Acest lucru arată că prefectul poliţiei a integrat în politica sa de menţinere a ordinii folosirea sistematică a interpelărilor preventive. «Cu toate acestea, legea penală nu autorizează recurgerea la încarcerări preventive decât a unor persoane contra cărora există mai multe motive plauzibile de a le bănui că au comis sau vor comite o infracţiune pasibilă cu închisoarea » reamintesc semnatarii tribunei din Le Monde.

«Refuzând să urmărească judiciar persoanele interpelate, autoritatea judiciară admite absenţa oricărei infracţiuni comise de cei arestaţi preventiv. Anchetele jurnalistice şi mărturiile culese de la cei interpelaţi demonstrează că procedura noastră penală este instrumentalizată în slujba unei politici de menţinere a ordinii mai speciale» notează avocaţii.

Ei conchid că «această politică este contrară libertăţilor noastre individuale şi colective întrucât arestările care decurg din această politică sunt fie preventive, fie arbitrare, ambele fiind ilegale. În plus, ea îi descurajează pe cetăţeni să participe la manifestaţii şi la viaţa democratică a ţării noastre. Ne opunem cu fermitate acestor metode şi cerem ministerului de interne şi prefectului să le oprească deîndată».

 
Zeci de avocaţi francezi semnează o tribună contra folosirii sistematice a interpelărilor preventive înainte sau în timpul manifestaţiilor