Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministra germană a Sporturilor: "Recomandarea CIO privind reintegrarea sportivilor ruși este o palmă dată sportivilor ucraineni"

conducerea_executiva_a_comitetului_olimpic_international_s-a_reunit_marti_la_lausanne_elvetia_28_martie_2023.

Conducerea executiva a Comitetului Olimpic International s-a reunit, marti, la Lausanne, Elvetia, 28 martie 2023.
Conducerea executiva a Comitetului Olimpic International s-a reunit, marti, la Lausanne, Elvetia, 28 martie 2023.
Sursa imaginii: 
Laurent Gillieron/Keystone via AP

Comitetul Olimpic Internațional recomandă reintegrarea sportivilor ruși și belaruși în competițiile internaționale, sub un steag neutru și cu titlu "individual". Condiția este să nu fi susținut războiul din Ucraina.

Comisia executivă a CIO va decide, "când va fi momentul", eventuala participare a sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice din 2024 din Franța. Pentru moment, mai multe state amenință că vor boicota Jocurile Olimpice, în cazul în care va exista aici o prezență rusă. Este vorba de Polonia, Ucraina și de cele 3 state baltice.

Instanța olimpică este presată de mai multe luni să își prezinte poziția față de acest subiect sensibil. Comitetul Olimpic Internațional a recomandat, la finele lui februarie 2022, excluderea sportivilor din Rusia și din Belarus din competițiile sportive, ca urmare a invaziei Ucrainei de către armata rusă.

După luni întregi de consultări, CIO a decis să lase federațiilor internaționale și organizatorilor de competiții sportive, responsabilitatea de a invita, sau nu, sportivii ruși și belaruși dar, le cere să țină cont de recomandări pentru a exista o abordare comună.

Comitetul recomanda, deja, ca acești sportivi să poată candida "individual", sub un steag neutru, dacă nu au susținut războiul din Ucraina și dacă nu au vreun contract cu armata rusă ori cu serviciile de securitate ruse.

Acum, calificările pentru Jocurile Olimpice din 2024 au început deja la unele discipline, dar, Comitetul Olimpic Internațional nu a abordat, marți, chestiunea paricipării sportivilor ruși și belaruși la viitoarele JO, unele delicate dacă ne uităm la federațiile sportive dar și la țările care amenință cu boicotul.

Oricum, decizia de marți privind recomandarea reintegrării sportivilor ruși în competițiile internaționale este o palmă dată sportivilor ucraineni, denunță ministra germană a Sporturilor.

Responsabila spune că "sportul internațional trebuie să condamne în mod clar războiul brutal dus de Rusia. Iar acest lucru se poate face doar prin excluderea, completă, a sportivilor ruși și belaruși”, scrie ministra germană într-un comunicat. Pentru ea, "nu este suficient faptul că CIO interzice membrilor armatei ruse să candideze, este nevoie de mai mult decât atât”, spune ea.

“Nu există niciun motiv pentru ca Rusia să revină în sportul mondial. Vladimir Putin își continuă războiul cu o brutalitate înspăimântătoare iar cine îl lasă să utilizeze competițiile internaționale pentru a face propaganda rusă, distruge ideea olímpică​ de pace și de înțelegere între popoare”, susține ministra Sporturilor din Germania.