Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Inflație alimentară de 16%: Francezii mănâncă mai puțină carne și produse mai slab calitative

Franta: Pretul unui cos cu produse alimentare a tot crescut în fiecare luna din ultimul an.

Franta: Pretul unui cos cu produse alimentare a tot crescut în fiecare luna din ultimul an.
Franta: Pretul unui cos cu produse alimentare a tot crescut în fiecare luna din ultimul an.
Sursa imaginii: 
AFP - DAMIEN MEYER

Prețurile alimentare din Franța au explodat în decursul ultimelor 12 luni. Creșterea este de peste 16% în timp ce inflația generală a urcat la 6%.

La finele lui februarie, deja, președintele Emmanuel Macron cerea distribuitorilor să "facă un efort și să ajute populația" afectată de aceste creșteri de prețuri.

Francezii se plâng că sunt prețuri nejustificat de mari, deoarece, spre exemplu, prețul grâului a scăzut cu până la 23% comparativ cu lunile ce au trecut.

Întrebarea este de ce prețul alimentelor a urcat mult mai rapid decât restul produselor.

Oferă explicații analistul economic Philippe Waechter: "Au loc două fenomene: primul vizează cerealele, uleiul alimentar – care se află la un preț ridicat și erau la un preț ridicat și înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. În cazul lor am ajuns la prețuri foarte mari, este chiar un record. Apoi, un alt fenomen are legătură cu prețul gazului, deoarece este important pentru transformarea materiei prime în diverse alimente. În cursul anului 2022, în Franța, prețul gazului a tot crescut, la fel ca și prețul cerealelor. Ca urmare, șocul energetic a fost resimțit foarte puternic în prețul produselor alimentare. Acum, putem vedea că a scăzut prețul cerealelor dar, nu ar trebui să ne așteptăm ca foarte repede să scadă și prețurile alimentelor. Cred că ar trebui să așteptăm toamna viitoare pentru a observa o scădere a prețurilor alimentare, dacă tendința va continua. Există un decalaj important între evoluția prețului cereralelor și impactul asupra prețurilor alimentare. Există contracte care blochează, practic, acest lanț. Deocamdată, este posibil să vedem, încă, o creștere a costului alimentar".

Analistul francez susține că este foarte îngrijorat de prețul cerealelor.

Philippe Waechter: "Ne aflăm la un nível pe care l-am observat în perioada 2008- 2011, când era foamete în Maghreb. Este un preț ce ne preocupă foarte mult deoarece generează un preț foarte mare pentru consumator și îl determină să cumpere produse mai slab calitative iar aceasta este adevărata problemă. Lumea a început să își schimbe obiceiurile alimentare deoarece unele produse au devenit inabordabile. Francezii au început să consume mai puțină carne, nu se mai uită prea mult la calitatea produsului. Este o situație nouă amploarea pe care o vedem acum, chiar dacă s-a mai întâmplat așa ceva, dar, ea va mai dura ceva timp deoarece creșterile sunt semnificative".

Problemele nu vor dispărea subit, atenționează analistul francez care se așteaptă să existe probleme alimentare la nível mondial.

Philippe Waechter: "În următorii ani ne vom confrunta cu probleme alimentare iar asta va fi o provocare majoră pentru cei care vor trebui să gestioneze situația, deoarece s-au degradat condițiile climatice. Populația trebuie hrănită astfel că ecuația se complică iar ea în prezent se traduce printr-un preț ridicat al alimentelor. Dar, nu prețul este soluția căci nu îl putem ajusta la nesfârșit".