Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Preşedinta Taiwan-ului, în SUA şi America centrală; China ameninţă că va «riposta»

taiwan.jpg

Presedinta Tsai Ing-wen la aeroportul international din Taoyuan, 29 martie 2023.
Presedinta Tsai Ing-wen la aeroportul international din Taoyuan, 29 martie 2023.
Sursa imaginii: 
AFP - SAM YEH

Tsai Ing-wen, preşedinta Taiwanului, a sosit în SUA înainte de a vizita Belize şi Guatemala. Lidera de la Taipei şi-a fixat două obiective în cele 10 zile de voiaj: să convingă statele din America centrală care au recunoscut existenţa Taiwan-ului să nu cedeze presiunilor chineze şi să obţină şi mai mult sprijin de la americani. În acest scop s-ar putea întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, lucru extrem de prost văzut la Beijing.

Voiajul preşedintei tawaineze este un subiect extrem de sensibil în China. De aceea, deplasarea lui Tsai Ing-wen nu a fost deloc descrisă ca pe o «vizită în SUA». În terminologia oficială de la Taipei se vorbeşte doar despre «escale», la New York la dus, în California la întors.

Această a doua şi ultimă etapă, prevăzută în jurul datei de 5 aprilie, pune probleme la Beijing întrucât, în California, preşedinta taiwaneză s-ar putea întâlni cu Kevin McCarthy, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. «O provocare» spune China care promite că va «riposta prin măsuri ferme». Reamintim, regimul comunist consideră insula autonomă ca una din provinciile sale şi în numele principiului «o singură Chină», nicio ţară nu poate întreţine relaţii oficiale atât cu Beijing cât şi cu Taipei.

Anul trecut, o vizită în Taiwan a predecesoarei lui Mc Carthy, Nancy Pelosi, declanşase furia Chinei. Trebuie spus că Washington, care întreţine relaţii diplomatice cu China din 1979, este şi aliatul cel mai puternic al insulei şi principalul furnizor de arme al Taiwan-ului.

 
Preşedinta Taiwan-ului, în SUA şi America centrală; China ameninţă că va «riposta»