Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jair Bolsonaro a revenit în Brazilia. Ce riscă fostul preşedinte?

ap23089463326725.jpg

Ex-presedintele brazilian Jair Bolsonaro în fata sediului Partidului liberal, Brasilia, 30 martie 2023.
Ex-presedintele brazilian Jair Bolsonaro în fata sediului Partidului liberal, Brasilia, 30 martie 2023.
Sursa imaginii: 
AP/Gustavo Moreno

Jair Bolsonaro a revenit în Brazilia după un exil de trei luni în SUA. Fostul preşedinte brazilian, care nu şi-a recunoscut niciodată înfrângerea de anul trecut în faţa candidatului de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, a fost întâmpinat pe aeroportul capitalei braziliene de un grup de 200 de partizani entuziaşti. Înainte de a decola la bordul unui avion comercial din Orlando, Florida, Bolsonaro afirmase canalului CNN că revine acasă ca «să participe la viaţa politică a partidului» său. În vârstă de 68 de ani, fostul preşedinte riscă însă, înainte de toate, să se regăsească pe băncile tribunalelor.

Jair Bolsonaro este în colimatorul justiţiei de mai multă vreme. Curtea Supremă a deschis nu mai puţin de 5 anchete contra fostului preşedinte de extremă dreaptă. Patru se referă la presupuse delicte comise în timpul mandatului său – 2019-2022 – iar în a 5-a Bolsonaro este acuzat de incitarea partizanilor săi să ia parte la violenţele din 8 ianuarie contra instituţiilor statului din capitală. În primele 4 anchete ex-preşedintele este acuzat printre altele de ingerinţă pe lângă poliţia federală ca să-şi protejeze apropiaţii bănuiţi de corupţie, de dezinformare privind sistemul electoral dar şi de dezinformare în privinţa pandemiei de Covid.

Când beneficia de imunitatea prezidenţială Jair Bolsonaro nu putea fi judecat decât de Curtea Supremă. Acum însă, ca cetăţean oarecare, afacerile care i se reproşează se pot judeca de un tribunal oarecare unde procedurile  sunt, în general, mai rapide.

În cazul «foarte puţin probabil» ca Bolsonaro să fie condamnat la  pedepsele maxime prevăzute pentru toate delictele care i se impută, el riscă 40 de ani închisoare, spune o avocată braziliană din Sao Paulo citată de agenţia France Presse.

Apoi, precizăm că în Brazilia, o persoană condamnată nu poate fi încarcerată decât după ce şi-a epuizat toate recursurile. Ori, amintesc specialiştii, este puţin probabil ca Jair Bolsonaro să fie condamnat definitiv de toate cele patru instanţe câte există în Brazilia. În plus, sentinţele tuturor recursurilor posibile pot cere ani de instrucţie.

Ce este însă mai probabil este ca fostul preşedinte să fie declarat ineligibil. Tribunalul superior electoral a deschis nu mai puţin de 16 anchete contra lui Bolsonaro, în particular din cauza atacurilor sale verbale repetate contra sistemului de urne electronice. Pentru aceste fapte, ex-preşedintele riscă 8 ani de ineligibilitate, caz în care va fi împiedicat să se prezinte la prezidenţialele din 2026.

În fine, imaginea lui Bolsonaro este pătată şi de scandalul zis «al bijuteriilor saudite». Fostul şef de stat este acuzat că a introdus ilegal în ţară bijuterii primite cadou de la Arabia saudită. Potrivit legii, numai cadourile cu caracter foarte personal sau de valoare foarte mică primite de la o ţară terţă pot fi păstrate de preşedinte. În cazul de faţă, potrivit anchetei confraţilor de la ziarul Estadao, e vorba de trei loturi de bijuterii – ceas de aur cu diamante, colier cu diamante în valoare de trei milioane de euro, şamd. Pentru aceste cadouri nedeclarat şi păstrate – doar unul a fost returnat zilele trecute – Bolsonaro ar putea fi urmărit pentru însuşire ilegală de bunuri publice sau de fraudă fiscală.

În aşteptarea deznodămintelor diverse şi variate ale acestor acţiuni judiciare, Jair Bolsonaro are răgaz să-şi pună în aplicare planurile anunţate încă înainte de a decola spre casă. «Nu voi conduce opoziţia, vreau doar să particip la viaţa politică a partidului meu (liberal) aducându-i experienţa mea. De asemenea, voi parcurgue ţara ca să apăr valorile ultra-conservatoare ale Braziliei» a mai promis Bolsonaro. Acesta va duce de asemenea o viaţă uşoară urmând să încaseze două pensii – de fost deputat şi de ex-preşedinte – plus un salariu de la partid, venitul total fiind undeva la 18.000 de euro lunar.

Întâmpinat pe aeroport de soţia sa, Michelle, de un grup de suporteri dar şi de poliţişti însărcinaţi să păstreze ordinea publică, fostul preşedinte, însoţit de maşini ale Poliţiei militare – onor oferit oricărui ex-preşedinte – Bolsonaro s-a dus mai întâi la sediul Partidului liberal după care şi-a vizitat viitoarea vilă aflată într-un cartier rezidenţial şi ultra-protejat din Brasilia.

Unii observatori avizaţi notează că revenirea în ţară a lui Bolsonaro a fost calculată din timp dar … în zadar. Într-adevăr, succesorul său, Lula da Silva, trebuia să voiajeze săptămâna aceasta în China, departe de ţară, lucru care i-ar fi oferit lui Bolsonaro o vizibilitate mult mai mare pe plan local. Problema este însă că Lula, din motive de sănătate – o pneumonie – a fost nevoit să-şi anuleze în ultima clipă voiajul în Asia…

 
Jair Bolsonaro a revenit în Brazilia. Ce riscă fostul preşedinte?