Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce arme folosesc poliţiştii francezi contra manifestanţilor?

lbd.jpg

Fortele de ordine echipate cu LBD cu ocazia manifestatiilor vestelor galbene, Paris, 15 decembrie 2018.
Fortele de ordine echipate cu LBD cu ocazia manifestatiilor vestelor galbene, Paris, 15 decembrie 2018.
Sursa imaginii: 
Valery HACHE / AFP

La recentele manifestaţii din Franţa contra reformei pensiilor, poliţia şi jandarmeria au fost acuzate de «violenţă disproporţionată» contra protestatarilor. Ziarul Le Monde a decis să treacă în revistă arsenalul forţelor de ordine franceze, unele dintre cela mai bogate dar şi mai contestate din Europa.

Ancheta din Le Monde începe prin a reaminti cadrul legal al intervenţiilor poliţiei şi jandarmeriei la manifestaţiile publice. Aceste intervenţii sunt bazate pe două principii fundamentale, descrise în schema naţională de menţinere a ordinii. «Folosirea forţei nu este posibilă decât dacă circumstanţele o fac absolut necesară iar această forţă desfăşurată trebuie să fie proporţionată cu actele violente şi agresiunile comise contra forţelor de ordine».

Diferitele unităţi de menţinere a ordinii publice desfăşurate pe teren în Franţa beneficiază de echipamente dintre cele mai complete şi mai variate din Europa. Le Monde le trece unul câte unul în revistă.

Cel mai criticat echipament este aşa-zisul LBD, prescurtarea de a la lansator de gloanţe de apărare. Mai cunoscut sub numele de «Flash-Ball», LBD-ul în dotarea poliţiei franceze şi folosit tot mai des la manifestaţii foloseşte proiectile din «semi-cauciuc» ce pot atinge viteza de 350 km/oră. Motiv pentru care LBD-ul şi gloanţele sale sunt trecute în categoria «material de război».

În principiu, aceste arme sunt folosite fără somaţie şi doar ca să neutralizeze pe cineva, nu să-l omoare. Ministerul de interne precizează că «trăgătorul trebuie să ţintească cu prioritate toracele, membrele inferioare şi superioare dar niciodată capul». LBD-ul este echipat cu un vizor holografic – adică cu laser – şi utilizarea sa este recomandată între 10 şi 50 de metri.

Numeroase critici au fost emise contra acestei arme, în particular de când a început criza vestelor galbene, reaminteşte Le Monde. Foarte multe răni au fost puse pe seama tirurilor cu LBD.

Alt echipament folosit des contra manifestanţilor sunt aşa-zisele «grenade de dezîncercuire», dotate cu gaze lacrimogene ce sunt însă eliberate câteva secunde după explozie. Aruncată la sol şi niciodată în aer, ea serveşte, cum o indică dealtfel denumirea ei, la eliberarea poliţiştilor dintr-o zonă în care contactul fizic cu manifestanţii este prea mic. De asemenea, «grenada de dezîncercuire» poate servi la dispersarea unui grup aflat într-un punct strategic pe care forţele de ordine doresc să-l ocupe.

Forţele de ordine franceze mai folosesc o serie de alte grenade lacrimogene şi asurzitoare. Acestea degajă instantaneu gazul şi produc un zgomot puternic, de ordinul a 160 de decibeli ştiut fiind că pragul durerii e undeva pe la 120 de decibeli. În fine, sunt folosite de poliţia franceză multe grenade doar lacrimogene.

Tunurile de apă – camioane blindate – ale forţelor de ordine conţin până la 5.000 de litri de apă şi permit ţinerea a distanţă a manifestanţilor. Asociaţiile denunţă adesea produsele adăugate în această apă. Direcţia generală a poliţiei naţionale a confirmat că bagă «un aditiv cu proteine» fără să dea detalii. Ziarul Le Parisien, citând o sursă poliţienească, spune că e vorba de «un amestec de carne macerată, sânge uscat şi oase strivite». Putoarea acestui amestec ar permite respingerea manifestanţilor.

Bastoanele şi tonfele din dotarea poliţiei franceze nu trebuie folosite decât în caz de eşec al respingerii prin alte mijloace a manifestanţilor. Loviturile la gât şi cap sunt interzise iar braţele şi picioarele trebuie privilegiate. Utilizarea acestor bastoane şi tonfe este însă în mod regulat ţinta criticilor din cauza rănilor grave pe care le pot provoca. Astfel, în ianuarie, la prima manifestaţie contra reformei pensiilor, un manifestant aflat la pământ a fost lovit între picoare de un poliţist cu tonfa. Lovitura a necesitat amputarea unuia din testiculele manifestantului.

Armele cu foc individuale sunt şi ele purtate de ofiţerii de poliţie prezenţi la manifestaţii dar ei nu le pot folosi decât după ce au epuizat orice alt mijloc de constrângere sau dacă acesta din urmă nu le garantează integritatea fizică.

În fine, «catalogul de echipamente» enumerat de ancheta din Le Monde aminteşte şi de motocicletele unităţii BRAV-M. Aceste vehicule motorizate nu trebuie să servească decât deplasărilor dintr-un punct pîn altul şi nu ca armă. Altfel spus, nu poţi trage din mers ci doar odată ce ai pus piciorul pe jos. De asemenea, nu poţi trece intenţionat peste un manifestant călare pe motocicletă ori acest caz nefericit a avut loc la o manifestaţie de săptămâna trecută. Poliţistul în cauză a fost suspendat în aşteptarea anchetei finale.

 
Ce arme folosesc poliţiştii francezi contra manifestanţiilor?