
Special Paris
Trotinetele electrice de închiriat, în curând interzise la Paris?
trottinettes_tier_lime_rue_lucien_sacha_guitry_-_paris_xx_fr75_-_2020-12-17_-_1.jpg

Trotinetele electrice de închiriat au fost lansate la Paris în 2018. Pe vremea aceea capitala Franţei era pionier în acest domeniu. Treptat însă, acest tip de transport şi-a pierdut farmecul ludic şi util pentru a deveni «subiect de tensiune» spune Anne Hidalgo, primăriţa socialistă a Parisului.
Subiect de discordie, descris drept «anarchie totală», sistemul de închiriat trotinete electrice riscă aşadar să-şi trăiască ultimele momente la Paris. Chiar dacă «consultarea cetăţenească» este o premieră în capitală – ea se aseamănă cu un referendum fără a avea însă forma legală a acestuia – rezultatul final nu va fi decât unul «consultativ», cuvântul final în această afacere revenindu-i până la urmă tot lui Anne Hidalgo. O primăriţă care déjà a anunţat că ea va vota pentru interzicerea acestor moduri de transport la Paris spre disperarea celor trei operatori aflaţi încă pe piaţa pariziană.
Lime, Dott şi Tier pun la dispoziţia parizienilor – şi a turisţilor care trec pe aici – circa 15.000 de trotinete electrice. Numai Lime revendică pentru trotinetele sale 400.000 de utilizatori unici în fiecare lună. «Iniţiativa primăriei este de neînţeles, mai ales în contextul în care anul viitor are loc Olimpiada de vară la Paris» spune un responsabil de la Lime citat de agenţia France Presse.
Primăria are şi ea argumentele ei. Trotinetele electrice au fost implicate anul trecut, la paris, în 408 accidente. Accidente în urma cărora au murit trei persoane şi alte 459 au fost rănite. Pe lângă accidentele în care sunt implicate, trotinetele de închiriat poluează de asemenea spaţiul public întrucât sunt abandonate de clienţi mai peste tot. În fine, unii specialişti le acuză că nici nu ar fi atât de ecologice precum spun promotorii acestor vehicule motorizate pe două roţi din care unele modele, ultraperformante, pot depăşi 50km/oră.
Dezvoltarea acestui mijloc de transport a profitat în ultimii ani, pe de o parte de pandemia de Covid şi grevele din transporturi, şi pe de altă parte de restricţiile tot mai drastice impuse automobilelor.
În paralel cu iniţiativa primăriei pariziene, guvernul francez – care întreţine relaţii mizerabile cu Anne Hidalgo – a anunţat miercuri că a semnat o «cartă» cu operatorii care închiriază sau comercializează trotinete electrice. Astfel, vârsta minimă pentru a putea închiria o trotinetă a urcat de la 12 la 14 ani – ca pentru motorete - iar amenziile pentru cei care circulă câte doi sau circulă în locuri nepermise, trece de la 35 la 135 de euro. Trotinetele vor trebui să fie echipate cu un far de stop la spate şi cu semnalizatoare. Purtatul căştii nu este însă, pentru moment, obligatoriu.
Actualmente se estimează că peste două milioane de francezi posedă o trotinetă electrică. Planul propus miercuri de executiv va lua forma unui decret şi va fi aplicat peste câteva săptămâni.