Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Vulkan Files» - dedesubturile războiului lansat de Kremlin pe internet, dezvăluite de presa internaţională

e6d85bf_1680175240966-vulkan-russie-amezit-skan.jpg

Documente interne al firmei Vulkan destinate serviciilor de informatii rusesti.
Documente interne al firmei Vulkan destinate serviciilor de informatii rusesti.
Sursa imaginii: 
Le Monde

Mai multe medii de informare internaţionale – printre care ziarul francez Le Monde – publică ample anchete referitoare la societatea rusească Vulkan. Aceasta ar fi fost, la cererea Kremlinului, la originea mai multor atacuri cibernetice - pe internet - lansate între anii 2016-2021.

La ancheta despre care vorbim au participat, printre alţii, ziarul britanic The Guardian, cel american Washington Post, cel german Der Spiegel şi deci, Le Monde, ziarul de referinţă din Franţa. Timp de un an aceste medii de informare reunite într-un consorţiu de jurnalişti, au anchetat în jurul firmei ruseşti Vulkan.

E vorba de o societate care, în spaţiul public, se prezintă drept «societate de consultanţă în securitate cibernetică» dar care, în realitate, a contribuit la întărirea capacităţilor războiului cibernetic lansat de Vladimir Putin. Mai exact, din miile de documente dezvăluite acum în cadrul a ceea ce se numeşte «Vulkan Files», reiese că inginerii de la Vulkan au muncit pentru armata rusă şi serviciile de informaţii ruse FSB. «Scopul lor a fost susţinerea operaţiunilor de piraterie informatică, pentru a difuza dezinformare şi a controla secţiuni întregi ale internetului» scriu jurnaliştii occidentali.

La originea acestei vaste anchete se află un avertizor de integritate anonim care, revoltat de declanşarea războiului rus din Ucraina, ia legătura cu publicaţia germană Süddeutsche Zeitung după care transferă date şi informaţii unui start-up de investigaţii german pe nume Paper Trail Media. Aşa se conturează consorţiul internaţional care va realiza ancheta sub direcţia lui Paper Trail Media şi a săptămânalului german Der Spiegel.

Ziarul britanic The Guardian spune că «5 agenţii de informaţii occidentale au confirmat că Vulkan Files par a fi autentice». Washington Post subliniază de partea sa că «printre clienţii firmei Vulkan figurează unul dintre cei mai celebri hackeri ruşi, unitatea militară cunoscută sub numele de «Sandworm», vierme de nisip. Publicaţia americană mai scrie că «responsabili occidentali i-au atribuit lui Sandworm numeroase piraterii informatice spectaculoase cum ar fi perturbarea ceremoniei de deschidere a jocurilor olimpice de iarnă din 2018 organizate în Coreea de sud sau difuzarea, în 2017, a unui program informatic botezat NotPetya, destinat iniţial Ucrainei dar care în cele din urmă va provoca daune de 10 miliarde de dolari blocând transportul maritim şi alte activităţi pe tot globul». În fine, Sandworm ar fi fost şi la originea lui «MacronLeaks», o tentativă de amestec în alegerile prezidenţiale franceze din 2017.

Ziarul Le Monde ne descrie geneza acestor acţiuni de piraterie informatică. «La începutul anilor 2010, serviciile de securitate ruseşti încearcă să-şi mărească cu forţa – şi în zadar - capacităţile informatice. În 2013, în faţa rectorilor marilor universităţi ruseşti, ministrul rus al Apărării Serghei Soigu trimite un mesaj foarte clar. «Începem marea vânătoare de programatori». Armata are nevoie de mulţi informaticieni de mare clasă. In acelaşi an, Vladimir Putin dă ordin să se creeze NTSOUO, Centrul de control al apărării naţionale, însărcinat să pună în practică conceptul de «război hibrid» care combină operaţiuni militare clasice, atacuri cibernetice, propagandă şi operaţiuni clandestine. Războiul hibrid îşi va găsi prima aplicaţie în anul următor, în cursul invaziei ruse din Crimeea».

Documentele pe care le dezvăluie apoi Le Monde şi confraţii din consorţiul internaţional demonstrează cum firma Vulkan a conceput şi lansat o serie de atacuri pe internet. Se întrevede de asemenea obsesia puterii ruse de a controla şi supraveghea internetul, nu doar în Rusia ci şi în teritoriile pe care Moscova le consideră din sfera sa directă de influenţă.

 
«Vulkan Files» - dedesubturile războiului lansat de Kremlin pe internet, dezvăluite de presa internaţională