Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sex, droguri și alcool: Amsterdam nu mai dorește turiști indisciplinați

autoritatile_din_amsterdam_incearca_de_ani_de_zile_sa_imbunatateasca_imaginea_orasului_si_sa_indeparteze_turistii_indisciplinati.

Autoritatile din Amsterdam încearca de ani de zile sa îmbunatateasca imaginea orasului si sa indeparteze turistii indisciplinati.
Autoritatile din Amsterdam încearca de ani de zile sa îmbunatateasca imaginea orasului si sa indeparteze turistii indisciplinati.
Sursa imaginii: 
© Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Olandezii nu mai doresc turiști alcoolici și care vin să producă pagube în Amsterdam astfel că au un mesaj pentru aceștia: nu mai veniți! Mesajul face parte dintr-o campanie publicitară realizată de primăria capitalei. 

 

"Stay Away" în engleză ori, "Nu veniți" în română: mesajul este clar. 

Primăria Amsterdam a lansat o campanie care îi vizează pe cei care fac dus-întors la Amsterdam, dar nu pentru a-i aprecia muzeele ori patrimoniul ci pentru a fac adevărate turnee în baruri, pentru a fuma în exces și nu orice. Publicitatea îi vizează pe cei care găsesc că este foarte cool să urineze în canalele Amsterdamului ori să meargă pe șapte cărări, urlând oscenități în cartierul roșu. 

Pe scurt, este exact ceea ce nu își mai doresc să vadă riveranii. Iar între toți aceștia, există și tinerii britanici, ce au între 18 și 35 de ani. De altfel, primăria Amsterdamului nu se ascunde: lor li se adresează campania publicitară, una realizată în limba engleză. 

Iar pentru ca să nu existe nicio discriminare, pe parcursul anului vor fi adăugate și alte naționalități. 

În acest video poate fi observat un tânăr, băut, care este încătușat de poliție. 

Subtitrarea atenționează foarte clar : "dacă vii la Amsterdam pentru o noapte  în care să te faci pulbere = o amendă de 140 de euro + cazier judiciar=un viitor nu prea luminos".

Adjunctul primăriei din Amsterdam a ținut să sublinieze că turiștii civilizați sunt, în continuare bineveniți, dar nu și cei care se comportă urât și care cauzează neplăceri.

Deja, de mai mult timp, autoritățile din Amsterdam iau în calcul să limiteze turismul. Anul acesta, sunt așteptați mai bine de 18 milioane de vizitatori, prag de la care Consiliul local este obligat să intervină, așa cum o arată o ordonanță din 2020. 

Iar de ani buni, chestiunea tot revine, se ia în calcul deplasarea bordelurilor din Cartierul Roșu într-un fel de mare mall aflat la periferie. Aici se dorește amenajarea unui "centru erotic" în care să lucreze circa 100 de prostituate care la ora actuală sunt de găsit în spatele celebrelor vitrine roșii cu neoane, din cartierul roșu. 

De altfel, în urmă cu doar câteva zile, lucrătoarele cartierului au protestat împotriva acestui proiect al primăriei. Ele doresc să fie lăsate să lucreze, în continuare aici, în acest cartier și au cerut autorităților să rezolve, mai degrabă, problema traficului de droguri. 

Dar, municpalitatea dorește să diminueze infracționalitatea precum și zgomotul care există pe timpul nopții în acest cartier ultra turistic. O altă decizie este ca bordelurile să fie închise mult mai devreme, în week-end. 

În decembrie, tot felul de măsuri au fost luate pentru a limita turiștii nedoriți. Spre exemplu, de la mijlocul lunii mai este interzis fumatul de cannabis în cartierul roșu. 

La fel de bine, primăria își rezervă dreptul de a interzice consumul de droguri pe terasele unor cafenele. 

În plus, în unele cartiere, pe timpul nopții, există deja în vigoare o interdicție privind vânzarea de alcool.