Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Megaracheta Starship explodează în zbor, în cursul primului zbor-test

decolage.jpg

Racheta Starship decoleazà de pe o bazà din Texas, 20 aprilie 2023.
Racheta Starship decoleazà de pe o bazà din Texas, 20 aprilie 2023.
Sursa imaginii: 
SPACEX via Reuters

Starship, cea mai mare rachetă din lume, a explodat la doar trei minute după decolarea ei de pe o bază din Texas. Vehiculul conceput de firma Space X a lui Elon Musk este prevăzut, pe termen mediu, să transporte oameni pe Lună şi Marte.

În ciuda exploziei la doar trei minute de la decolare, acest prim zbor-test reprezintă un succes pentru Space X. Dealtfel, Elon Musk, patronul constructorului Space X, şi-a felicitat echipele şi a promis un nou test «peste câteva luni».

 

 

Decolarea propriu-zisă a mastodontului – 120 de metri înălţime – a fost aplaudată de toţi angajaţii Space X adunaţi în sala de control în care se afla, bineînţeles, şi Elon Musk. După ce s-a înălţat de la sol graţie celor 33 de motoare ale sale, racheta uriaşă urma să-şi abandoneze primul etaj, botezat «Super Heavy», după trei minute pentru a continua mai departe în spaţiu cu ajutorul altor 6 motoare. Separarea însă nu s-a produs iar racheta, după ce s-a învârtit de mai multe ori în jurul ei, a explodat. Nu se ştie pentru moment dacă explozia s-a datorat dizlocării lansatorului sau sistemului de autodistrugere cu care este echipat Starship.

Racheta Starship explodeazà la trei minute dupà decolare, 20 aprilie 2023.
Racheta Starship explodeazà la trei minute dupà decolare, 20 aprilie 2023.
Sursa imaginii: 
AP/Eric Gay

Dacă totul s-ar fi petrecut bine, «Super Heavy» ar fi urmat să se prăbuşească în Golful Mexicului iar modulul Starship ar fi continuat practic un tur al Pământului înainte de a cădea la rândul său undeva în Pacific.

Chiar şi cu acest semi-succes, inginerii de la Space X vor putea analiza datele pentru a vedea care au fost cauzele eşecului. Déjà decolarea în sine a uriaşei rachete este o performanţă. Însuşi Elon Musk recunoscuse că erau doar 50% şanse ca Starship să ajungă în spaţiu.

Firma dispune însă de mai multe exemplare de Super Heavy şi Starship pe care le va lansa în curând, până ce vor funcţiona. Presiunea este însă mare întrucât primul zbor spre Lună cu astronauţi americani la bord este programat la sfârşitul anului 2025. Chiar dacă NASA a atribuit déjà practic 3 miliarde de dolari firmei lui Elon Musk şi nu are altă soluţie de rezervă, pariul va fi greu de câştigat.