Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Capitală Europeană a Culturii: Timișoara, Veszprem și Elefsina - trecutul lor este atuul lor

3 capitale culturale europene pentru 2023: de la stânga - Adriana Babeți din Timișoara, Stamatios Zochios- Elefsina, Grecia și Dorottya Szávai din Vezprem, Ungaria, 23.04.23 la Festival du Livre de Paris.

3 capitale culturale europene pentru 2023: de la stânga - Adriana Babeți din Timișoara, Stamatios Zochios- Elefsina, Grecia și Dorottya Szávai din Vezprem, Ungaria, 23.04.23 la Festival du Livre de Paris.
3 capitale culturale europene pentru 2023: de la stânga - Adriana Babeți din Timișoara, Stamatios Zochios- Elefsina, Grecia și Dorottya Szávai din Vezprem, Ungaria, 23.04.23 la Festival du Livre de Paris.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Timișoara, Veszprem (Ungaria) și Elefsina (Grecia) sunt în 2023 capitale culturale iar toate trei impresionează cu trecutul lor. Un trecut revoluționar, istoric, economic mai mult sau mai puțin cunoscut. În premieră pentru Festival du Livre de Paris, la ediția 2023 au fost invitați reprezentanți literari din fiecare din aceste capitale culturale. Cristina Teacă a fost la Festival du Livre de Paris și a stat de vorbă cu trei oameni de cultură din Timișoara, Veszprem și Elefsina. 

În mijlocul Grand Palais Éphémère​ din Paris, la picioarele Turnului Eiffel l-am regăsit pe Stamatios Zochios. Este un grec înalt, slăbuț, este îmbrăcat într-o tunică neagră iar la gât are o mică eșarfă în culori deschise, are barbă și părul vâlvoi. Îmi mărturisește că este din Atena dar că a vizitat orașul care anul acesta, este capitală culturală europeană –Elefsina. Îl întreb ce pot să descopăr în acest oraș grec.

Stamatios Zochios: "Elefsina este situată la circa 20 de km de Atena și are circa 25.000 de locuitori. În antichitate era unul din cele 5 cele mai importante orașe grecești. În greaca veche se numea Eleusís iar în greaca modernă este Elefsina. Înseamna un loc de întâlnire, de dezvăluire, de revelații. În antichitate era un loc foarte important, religios. El este cunoscut și până la ora actuală pentru "misterele Eleusis" și care au la bază mitul Persefona –fiica lui Zeus și a lui Demeter.

Acum, în antichitate era un oraș religios dar odată cu venirea creștinismului, orașul și-a păstrat ruinele și atât. Situația s-a schimbat și mai mult odată cu fínele celui de-al Doilea Război Mondial când orașul s-a industrializat. Din păcate, natura care a existat până atunci în oraș s-a pierdut tocmai din cauza multelor fabrici care s-au ridicat aici.

Astfel că la ora actuală, aici există un puternic contrast între trecut și prezent. Orașul oscilează între partea sacră așa cum exista și cum s-a păstrat până acum, din orașul sfânt al antichității iar apoi, prezentul, care a adus cu sine mulți imigranți, albanezi spre exemplu. Iar între toate acestea, o natură deformată și o industrie grea  care apasă peste oraș.

Dar, orașul este menționat de toți marii autori ai antichității: de Platon, de Sofocle, de Pindar. Dar, la fel de bine găsim referințe despre Elefsina în literatura modernă – mulți poeți dezvoltă misterele Eleusis: autorul american Ezra Pound dar și eseistul și romancierul Henry Miller. Iar astfel, iată, avem un trecut arheologic ce a fost păstrat și poate fi văzut și în 2023 dar avem și o cultură imaterială– autori care au vorbit despre Eleusis ori Elefsina".

Tot la Festival du Livre de Paris am întâlnit-o și pe Dorottya Szávai din Veszprém, Ungaria. Cu un bogat păr blond și cu o mare bucurie pe chip, ea vine să mă invite în capitala ei culturală 2023. 

Dorottya Szávai:  "Există 200 de proiecte și 2.000 de programe culturale în acest an în care Veszprem este capitală europeană a culturii. Dar pot să spun că zilnic se întâmplă câte ceva. Avem dintre cele mai diferite festivaluri de muzică, expoziții, colocvii literare la care participă poeți europeni. Este o șansă enormă pentru Veszprem, un oraș care a fost mereu multicultural. Mulți ne întreabă dacă este o cultură a Europei centrale, a Europei de Est ori cultura europeană pur și simplu. Există o dezbatere în acest sens dar nu cred că va fi găsit răspunsul. Este bine, în schimb, că poate fi începutul unei colaborări foarte bune cu cele două capitale – Timișoara și Elefsina".

Dar, până una alta, ce face Timișoara de când este capitală culturală, am întrebat-o pe scriitoarea Adriana Babeți venită la Festival du Livre de Paris:

Adriana Babeți: "Au fost câteva evenimente iar altele sunt acum în derulare care te aduc în situația de a nu putea participa la ele deoarece nu mai găsim bilete la ele. A venit dirijorul Cristian Măcelaru și era să cadă Filarmonica așa concert a făcut. Teatrul Național a adus o mare vedetă din Italia iar coada cu cei care doreau să asiste la spectacol s-a întins pe sute de metri. Zona artelor plastice este și ea foarte activă dar se vor echilibra lucrurile deoarece încep și concertele de muzică. Apoi, poate fi văzută expoziția uluitoare Victor Brauner, o alta Paul Neagu și o alta Adrian Ghenie – toate sunt la Muzeul de Artă. Şi se deschide Art Encounters – o mare reuniune artístică internațională. Iar în toamnă începe expoziția Brâncuși. Acum, nu toată lumea este încântată de ce vede. Mie îmi place și va fi și mai frumos, spre exemplu, odată ce va înflori un turn realizat în Piața Victoriei de arhitecți din Barcelona. Ce este important: pentru prima data, nu doar centrul orașului este ocupat de cultură, toate cartierele sunt animate".

RFI: Ar putea continua acest “freamăt”?

Scriitoarea Adriana Babeți: "Aceasta este miza. Va exista um suport și pentru 2024 pentru o parte din proiecte".

RFI: Care sunt reacțiile? Au venit turiști? Este lumea interesată?

Scriitoarea Adriana Babeți: "Este foarte animată Timișoara la ora actuală. Se vorbesc toate limbile pământului. Are un vibe bun". 


Trei scriitori din Timisoara, Elefsina si Veszprem vorbesc despre capitala lor culturala la Festival du Livre de Paris, 23 aprilie 2023
Trei scriitori din Timisoara, Elefsina si Veszprem vorbesc despre capitala lor culturala la Festival du Livre de Paris, 23 aprilie 2023
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca