Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mondialul de fotbal din Qatar: O asociaţie anticorupţie din Franţa depune plângere contra ex-preşedintelui Nicolas Sarkozy

sarko.jpg

Nicolas Sarkozy si Claude Guéant, Paris, 2011.
Nicolas Sarkozy si Claude Guéant, Paris, 2011.
Sursa imaginii: 
AP - Michel Euler

Anticor, asociaţie anticorupţie din Franţa, a depus o plângere la începutul lunii contra lui Nicolas Sarkozy, contra fostului său ministru de interne Claude Guéant şi contra unui publicitar francez, apropiat ex-preşedintelui. Plângerea, dezvăluită de abia acum de ziarul Le Monde, vizează atribuirea Mondialului de fotbal de anul trecut din Qatar.

Anticor îl bănuie, printre altele, pe fostul preşedinte francez de «trafic de influenţă», «coruperea unui agent public străin» şi «finanţare ilegală a unei campanii electorale».

Ca să-şi argumenteze plângerea, Anticor s-a bazat pe un articol publicat în septembrie de site-ul de investigaţii Mediapart intitulat «Noile legături periculoase ale lui Sarkozy cu Qatar-ul». Acolo se  evoca o colaborare neplătită a publicitarului François de La Brosse la campania prezidenţială din 2007 a lui Nicolas Sarkozy. Ulterior, de La Brosse avea să devină consilier prezidenţial. În 2011, când societatea acestuia începe să aibă dificultăţi financiare, intră în joc o societate din Qatar care îi varsă 600.000 de euro firmei lui de La Brosse.

Într-un interviu acordat colegilor francezi de la RFI, Jean-Baptiste Soufron, avocatul Anticor, spune că «este important ca Anticor să intervină în această afacere. În primul rând, pentru că ea a fost mult timp sub radarele justiţiei. Trebuia deci intervenit pentru a ne asigura că dosarul decolează şi este tratat normal, indiferent care va fi deznodămâtul».

Indiferent de rezultatul plângerii, Anticor consideră că firma lui François de La Brosse a făcut o donaţie candidatului Nicolas Sarkozy nefacturându-i acestuia serviciile oferite în timpul campaniei din 2007, servicii evaluate de de La Brosse între 270 şi 350.000 de euro. Ulterior, acesta şi-ar fi recuperat banii graţie intervenţiei societăţii din Qatar, condusă pe vremea aceea de un apropiat al premierului Hamad ben Jassem al-Thani.

 
Mondialul de fotbal din Qatar: O asociaţie anti-corupţie din Franţa depune plângere contra ex-preşedintelui Nicolas Sarkozy