
Special Paris
Franța: Va fi reintegrat în sistem personalul spitalicesc nevaccinat împotriva Covid
Mii de angajati din sistemul spitalicesc au fost fortati sa demisioneze, daca nu s-au vaccinat anti-Covid, în 2021. Doi ani mai târziu, în 2023, ministerul Sanatatii doreste reintegrarea lor.

Este sfârșitul unei măsuri care a durat aproape 2 ani.
Reamintim cum s-a ajuns aici: în 2021, autoritățile sanitare de la Paris au decis să oblige personalul sanitar și medical să se vaccineze împotriva Covid, în caz contrar li se va desface contractul de muncă.
Este vorba de angajați din unități medicale, case de bătrâni, servicii de prim ajutor: ambulanțieri, pompieri, personalul de intervenție la domiciliu.
Fiecare angajat trebuia să prezinte dovada că s-a vaccinat cu 2 iar apoi cu 3 doze de vaccin.
Mii de salariați au refuzat administrarea vreunui tip de vaccin anti-Covid astfel că au fost nevoiți să iasă din sistemul medical și sanitar.
Ministerul vorbește despre “un fenomen marginal” dar care, în realitate a creat un vid de câteva mii de posturi în spitalele publice. Asigurarea Medicală a observat un minus de 2.000 de infirmieri.
Ce-i drept, per ansamblu, în acest sistem francez lucrează circa 2,7 milioane de specialiști.
Ministrul Sănătății nu este prea entuziasmat de ideea că personalul nevaccinat împotriva Covid va reveni. Iar dacă el nu este prea încântat se gândește că nici personalul care a rămas în sistem și deci s-a vaccinat împotriva Covid nu va fi prea îngăduitor cu cei care au ales să nu o facă.
Nevacccinații nu vor fi neapărat primiți cu flori, a ținut să atenționeze ministrul Sănătății.
Decretul său va intra în vigoare la mijlocul lunii mai.
Nu toți cei care au plecat doresc să mai revină în sistem, pe motiv că la ora actuală toate serviciile medicale sunt saturate. Adică, lipsește prea mult personal iar situația este într-atât de gravă încât chiar dacă vor reveni toți cei care au fost forțați să plece, tot nu se va îmbunătăți situația.
În urmă cu doar câteva zile, medicii rezidenți au făcut grevă tocmai pentru că lipsește prea mult personal din sistem. Spre exemplu, în Franța, rezidenții reprezintă 40% din personalul medical din spitale.
Potrivit sindicatului rezidenților, în mod normal, săptămâna de lucru presupune o medie de cel mult 48 de ore. Dar, mulți fac, în medie, între 60 și 90 de ore, în cazul unor specialități precum chirurgia.
Mulți dintre ei susțin că sunt epuizați. Emmanuel Hay este medic intern în anestezie reanimare și spune că i se întâmplă ca în timpul unei gărzi să nu mai știe dacă a urmat întocmai toate procedurile obligatorii.
Acum, dintre cei care au fost obligați să iasă din sistem deoarece au refuzat să se vaccineze, unii nu au așteptat să fie reintegrați ci și-au schimbat deja meseria, în acești doi ani.
Amintim că, în plină pandemie, bătrânii și personalul din instituțiile de sănătate au fost prioritari pentru a se vaccina.
Gaelle Carrasco reprezintă sindicatul salariaților din spitalul Arcachon, în S-V Franței și spune că personalul spitalicesc este epuizat, obosit moral și fizic, li se cere mereu să facă ore suplimentare și să țină locul unor colegi care lipsesc.
La finele lunii ianuarie, în Franța lipseau 60.000 de infirmieri, după cum susține Sindicatul Infirmierilor. Este o lipsă de personal cruntă care descurajează chiar și pe cei noi veniți în sistem. Sindicatul Național al Infirmierilor susține că o treime din tinerii absolvenți părăsesc profesia după primii 5 ani de muncă.
Pentru Academia de Medicină, ridicarea obligativității vaccinale a personalului medical și sanitar este o decepție și crede că Guvernul trimite mesaje greșite – după cum declară profesorul Yves Buisson, președintele grupului Covid din cadrul Academiei Naționale de Medicină.
Expertul crede că guvernul trimite un mesaj că vaccinurile nu sunt utile, ceea ce este greșit, spune el.
Onoarea profesiei este neglijată de o minoritate de persoane care s-au opus vaccinării obligatorii nu din rațiuni științifice ci politice, afirmă membrul Academiei franceze de Medicină.
Ori, aceeași instituție recomandă și la ora actuală vaccinarea împotriva Covid dar și împotriva gripei.
Profesorul Yves Buisson susține că cel mult 25% din infirmieri chiar au luat în serios această recomandare vaccinală împotriva gripei. Un nivel infim pentru o prevenție eficace, este de părere specialistul.