
Special Paris
Jocurile Olimpice din Paris 2024 ar putea fi ținta a miliarde de atacuri cibernetice
un_expert_in_securitate_cibernetica_pentru_jocurile_olimpice_de_vara_din_paris_2024.

Transmisiile rezultatelor în timp real, difuzarea de imagini, acreditarea sportivilor, a echipelor, a oficialilor- sistemele informatice se regăsesc în centrul funcționării Jocurilor Olimpice. Pur și simplu acest eveniment mondial nu poate avea loc fără o bună conexiune de internet și un bun sistem de protejare a datelor ce vor fi colectate cu această ocazie.
Ca o comparație, la ultimele Jocuri Olimpice, de la Tokyo, din vara lui 2021, au existat 450 de milioane de atacuri cibernetice, de 8 ori mai multe decât a fost cazul la JO de vară de la Rio, din 2016.
Tot la Tokyo, au existat 4,4 miliarde de amenințări. Cu toate au fost blocate astfel că nu a existat niciun impact asupra JO.
Pentru 2024, responsabilii cu tehnologia utilizată pentru JO susțin că se așteaptă "la tot": "hackeri care încearcă să fure datele organizatorilor ", spre exemplu.
Compania Atos este din 2001 partenerul informatic mondial pentru Jocurile Olimpice și Paralimpice.
Patrick Adiba este unul dintre directorii și experții companiei în sectorul Jocurilor Olimpice: "Pentru Jocurile Olimpice trebuiesc pregătite absolut toate sistemele, rețelele, aplicațiile șamd. O companie cu sute de mii de salariați dar care se vor afla în serviciul a cel puțin 4 miliarde de clienți.
La ora actuală ne gândim la scenarii și tot noi oferim răspunsul, indiferent de ceea ce ar putea să se producă: ce se întâmplă dacă un element nu va funcționa și cum asigurăm serviciul în ciuda nefuncționalității. În plus, totul va fi înregistrat chiar și de 4 ori pentru a ne asigura că în cazul unei probleme, serviciul va fi asigurat. Ce incidente ar putea să apară ? O eroare umană, un atac cibernetic, un vírus informatic ori chiar unul uman. Acum testăm toate scenariile posibile".
Atacatorii caută probleme de securitate în sistemele care există deja: "vedem că se încearcă să se intre în aceste sisteme, ele sunt scanate în permanență iar când ne uităm pe ceea ce se întâmplă, este impresionant", explică expertul Patrick Adiba.
Şi touși, el crede că este normal ceea ce se întâmplă dat fiind faptul că între JO de la Rio și cele de la Tokyo numărul atacurilor a crescut de 8 ori.
Echipele Atos sunt susținute de Agenția franceză de Securitate a Sistemelor de Informații precum și de Centrul de securitate cibernetică formată din zeci de experți în materie.
În altă ordine de idei, războiul din Ucraina a intensificat riscul de atacuri.
Iar JO sunt o țintă pentru propaganda geopolítică, explică directorul de tehnologie a JO de la Paris și spune că decizia privind participarea, ori nu, a sportivilor ruși va provoca, fără niciun dubiu, o atenție sporită din partea experților în materie de securitate informatică.
Ce ar putea cel mai rău să se întâmple? Spre exemplu, "un atac ce ar duce la întreruperea ori la perturbarea competițiilor sportive. Fie pentru extorcare de fonduri fie pentru a promova un mesaj geopolitic", explică un fost haker, expert în cibersecuritate.