Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes 2023: Ceremonia de deschidere, fără scandal, polemici sau manifestaţii

du_barry.jpg

Echipa filmuliui de deschidere, "Jeanne du Barry", pe covorul rosu. Se pot vedea printre altii, realizatoarea-actrità Maïwenn si controversatul star american Johnny Depp. Cannes, 16 mai 2023.
Echipa filmuliui de deschidere, "Jeanne du Barry", pe covorul rosu. Se pot vedea printre altii, realizatoarea-actrità Maïwenn si controversatul star american Johnny Depp. Cannes, 16 mai 2023.
Sursa imaginii: 
AFP - Loic Venance

S-a dat startul aseară celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de film de la Cannes. Ocazie cu care a avut loc şi prima urcare pe celebrul covor roşu. Vedeta serii a fost echipa filmului «Jeanne du Barry» al realizatoarei franceze Maïwenn pe genericul căruia figurează controversatul star american Johnny Depp.

Ceremonia a început cu mai bine de 20 de minute întârziere şi asta în mare parte din cauza echipei filmului «Jeanne du Barry» şi în particular a vedetei de pe generic, controversatul Johnny Depp. Zvonurile, bârfele şi cancanurile de culise spuneau că respectivul nu va veni pe Croazetă pentru a nu face faţă presei de scandal în urma mediatizatului proces care l-a opus anul trecut fostei sale soţii Amber Heard. Ex-starul hollywoodian, absent de pe marile ecrane de trei ani de zile tocmai pentru a se pregăti pentru proces, nu numai că a venit la Cannes dar a şi fost primit de sute de fani şi admiratoare înflăcărate, unele chiar în prag de colaps. Selfie-uri, autografe, pupături – Johnny Depp nu a refuzat nimic la sosirea în capul treptelor. A trebuit să vină Maïwenn, realizatoarea filmului în care Depp joacă rolul fostului rege al Franţei Ludovic al XV-lea, sà-l ia de mânà pe actor pentru ca urcarea treptelor să înceapă, şi ea într-un ritm extrem de lent. În mod vădit, americanul a vrut să profite la maximum de acest moment de extaz mediatic, în sensul bun al cuvântului, după atâţia ani de izolare cinematograficà. Urcarea treptelor, prima a acestei ediţii, nu a dat aşadar naştere niciunui moment penibil aşa cum cu siguranţă aşteptau şi chiar preziceau mulţi comentatori.

Ceremonia de deschidere a fost apoi prezidată de actriţa Chiara Mastroianni, fiica celebrilor Marcello Mastroianni şi Catherine Deneuve. A fost dealtfel un moment de complicitate sentimentală când Chiara a chemat-o pe scenă pe mama ei ca să dea startul acestei ediţii. Catherine Deneuve care dealtfel apare pe afişul acestei a 76-a ediţii, fotografiată în alb şi negru pentru un film din 1968. În scurtul său cuvânt introductiv, Catherine Deneuve a adus un omagiu Ucrainei recitând un poem al unei autoare ucrainene din secolul19 în care lăuda nostalgic pământurile ţării sale.

Al doilea moment forte al serii inaugurale din Marele Teatru Lumière a fost când i s-a înmânat lui Michael Douglas o Palme d’or de onoarea pentru întreaga sa carieră. Cunoscutul actor american, fiul la fel de celebrului Kirk Douglas, a primit recompensa de la compatrioata sa Uma Thurman, interpreta principală din filmul Kill Bill al lui Quentin Tarantino. În discursul său, Michael Douglas a evocat amintirile din copilărie când la masa tatălui său veneau Gregory Peck şi Franck Sinatra.

Michael Douglas cu o Palme d'or de onoare, în compania lui Catherine Deneuve. Cannes, 16 mai 2023.
Michael Douglas cu o Palme d'or de onoare, în compania lui Catherine Deneuve. Cannes, 16 mai 2023.
Sursa imaginii: 
VALERY HACHE / AFP

În fine, 2-3 cuvinte şi despre filmul de deschidere care nu este însă în competiţie pentru La Palme d’or.  E un film istoric, de epocă, ce evocă viaţa agitată de la curtea regelui Ludovic al XV-lea. Rolul acestuia este aşadar interpretat de Johnny Depp, lucru ce dă o senzaţie ciudată: un rege francez din secolul 18 care vorbeşte cu un uşor accent american, se vede mai rar. Rolul lui Jeanne du Barry, devenită curtizana preferată a suveranului după ce îşi exersase talentele ca prostituată, este jucat chiar de realizatoarea şi actriţa Maïwenn. Dacă mai toţi criticii subliniază faptul că realizatoarea şi-a dat cel mai frumos rol, pe care uneori îl interpretează prea mult apărând practic în fiecare plan, opiniile generale sunt mai degrabă pozitive şi salută o realizare reuşită.

 
Cannes 2023: Ceremonia de deschidere, fără scandal, polemici sau manifestaţii