Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Renaşte Johnny Depp la Festivalul de la Cannes?

film_du_barry_pour_depp.jpg

Realizatoarea francezà Maïwenn joacà rolul curtizanei Jeanne du Barry în timp ce Johnny Depp îl interpreteazà pe regele Ludovic al XV-lea.
Realizatoarea francezà Maïwenn joacà rolul curtizanei Jeanne du Barry în timp ce Johnny Depp îl interpreteazà pe regele Ludovic al XV-lea.
Sursa imaginii: 
Stéphanie Branchu, Why Not Productions

„Johnny Depp, the come-back”. Aşa s-ar putea intitula seara de marţi când, în deschiderea celei de-a 76-a ediţii a Festivalului de film de la Cannes, ex-starul hollywoodian a reapărut în lumina reflectoarelor de pe covorul roşu al Palatului Festivalurilor. Johnny Depp interpretează rolul regelui Ludovic al XV-lea în filmul „Jeanne du Barry” al realizatoarei franceze Maïwenn. Actorul american este însă şi azi pentru multă lume un om de ocolit, nefrecventabil. Oare Festivalul de la Cannes, unde nu are numai admiratori, îi va permite să-şi „spele” imaginea?

Johnny Depp a venit ultima oară la Cannes în 2011, în perioada sa de glorie, cea a „Piraţilor din Caraibe”. Era, în plus, căsătorit, la vremea aceea, cu Vanessa Paradis cu care are dealtfel doi copii.

12 ani mai târziu şi în pragul vârstei de 60 de ani, actorul american este un cu totul alt personaj. Evident, în sensul negativ al formulei. Într-o tribună publicată de ziarul Libération, sub titlul „Ruşinea”, 123 de actori şi actriţe reproşează Festivalului de la Cannes că „întinde covorul roşu unor bărbaţi şi femei care agresează”, o referinţă directă la Johnny Depp dar şi Maïwenn care recent a recunoscut că l-a agresat pe un cunoscut jurnalist într-un restaurant.

Johnny Depp nu a mai jucat în vreun film de trei ani de zile pentru a se concentra pe pregătirea procesului de anul trecut. Un proces care l-a opus pe Johnny Depp şi fosta sa soţie Amber Heard şi care a marcat spiritele. Săptămânile de audienţe publice, transmise în direct de televiziuni, au permis lumii să descopere un „alt”  Johnny Depp decât cel adulat de cinefili. Cel care în urmă cu două decenii era desemnat drept „cel mai sexy bărbat din lume” şi unul dintre cei mai bine plătiţi actori de la Hollywood, s-a dovedit a fi un soţ violent, drogat, alcoolic, şamd.

Cert, ambele părţi – Depp şi Heard – au fost condamnate de tribunal să plătească despăgubiri celeilalte părţi. Cum însă Amber Heard a fost nevoită să plătească mai mult – 10 milioane de dolari contra doar 2 milioane pentru ex-soţul ei – opinia publică şi comentatorii au considerat că actorul a câştigat bătălia judiciară. Unii chiar l-au desemnat victimă a fostei sale soţii.

Filmările pentru „Jeanne du Barry” au început imediat după terminarea procesului de la Fairfax. Realizatoarea Maïwenn a declarat că iniţial dorea un actor francez pentru rolul regelui Ludovic al XV-lea. Cei doi-trei pe care miza regizoarea au declinat însă propunerea şi aşa a ajuns la Johnny Depp. „L-am ales înaintea procesului”, s-a justificat ea într-un interviu acordat marţi ziarului Le Monde. De partea sa, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului, a fost şi el nevoit luni să se justifice în conferinţa de presă. „Dacă lui Johnny Depp i-ar fi fost interzis să lucreze, ar fi fost diferit. Cum însă nu este cazul, nu e nicio problemă. Apoi, Depp şi-a câştigat procesul. În fine, filmul în care joacă nu este despre Johnny Depp” s-a justificat Frémaux. Nu la fel de „tandru” a fost patronul Festivalului cu alţi doi abonaţi la Cannes, americanul Woody Allen şi francezul Roman Polanski, amândoi acuzaţi – dar nu condamnaţi – de viol şi deci amândoi absenţi din selecţie cu toate că aveau filme noi de arătat.

Unii comentatori amintesc că Johnny Depp are o legătură personală cu Franţa şi nu doar pentru că are doi copii cu Vanessa Paradis. Actorul american are rădăcini franceze. Pe la 1700 un anume Pierre Dieppe – după numele portului normand de la Canalul Mânecii – a emigrat în SUA. Cu timpul, Dieppe a devenit Depp.

Revenirea sau nu a lui Johnny Depp în graţiile criticiilor şi a publicului va depinde de performanţa sa din filmul prezentat în deschiderea Festivalului. Cert este însă că pentru anumite mişcări feministe, actorul întruchipează „backclash-ul” masculin, altfel spus contraofensiva în faţa mişcării #Metoo, foarte activă pe reţelele de socializare.

 
Renaşte Johnny Depp la Festivalul de la Cannes?