Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


La standul României de la Marché du film de la Cannes

20230517_123146.jpg

Mihaela Miheţ, consilier în cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, şi Simona Mitocaru-Lupu, reprezentanta Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, la standul României de la Marché du Film. Cannes, 17 mai 2023.
Mihaela Miheţ, consilier în cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, şi Simona Mitocaru-Lupu, reprezentanta Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative, la standul României de la Marché du Film. Cannes, 17 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Cannes continuă ediţia a 76-a Festivalului de film. O ediţie marcată de absenţa oricărui film românesc. Niciun cineast nu a fost selecţionat în vreuna din numeroasele secţiuni ale evenimentlui, niciunul nu a fost cooptat în vreun juriu. Totuşi, România este prezentă, mai exact la Marché du film, acolo unde se negociază şi se vând diversele filme unor distribuitori străini. La standul românesc, reunit sub deviza «Found us! We are the Romanians» am realizat un interviu la două voci, mai întâi cu Mihaela Miheţ, consilier în cadrul Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului, şi apoi cu Simona Mitocaru-Lupu, reprezentanta Federaţiei Patronatelor din Industriile Creative.

Mihaela MIHEŢ: România are un stand la Festivalul de film de la Cannes din acest an, în care șapte firme românești își promovează oferta cinematografică pe piața franceză. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului susține un program de export de produse, printre care, aici, în acest an, exportăm produse din industria de film și industria cinematografică.

Vasile DAMIAN: Ce filme, ce societăți sunt prezente? Dați-mi unul, două, trei nume, nu neapărat toate.

M.M: Vi le dau pe toate pentru că nu pot să vă dau doar unul sau două. Avem șapte societăți, CatchWave, Idea Film Distribution, Libra Film, Western Transylvania Studios, GAT Transylvania Film, Malno și Transilvania. Sunt societăți care sunt specializate pe producția de film. Le reprezentăm la Cannes pentru a atrage noi parteneri.

V.D: Care sunt atuurile acestor societăți într-o piață globalizată, atât de variată și enormă?

M.M: Atuurile României sunt multiple. În primul rând, avem o mână de lucru extrem de bine calificată. Avem specialiști de înalt nivel tehnic. Din punct de vedere financiar, din punctul de vedere al raportului calitate/preț suntem extrem de rentabili. România susține foarte mult producerea de filme în țara noastră.

V.D: Anul acesta, spre deosebire de trecutul nu foarte îndepărtat, nu e niciun film românesc în competiție, în niciuna dintre secțiunile oficiale sau neoficiale ale festivalului. Cum se explică acest lucru? În plus, nu e niciun actor sau regizor în vreun juriu. Nu e puțin ciudat, inedit ca situație?

Simona MITOCARU-LUPU: Inedit probabil că este, dar știți că filmele valoroase necesită timp. Filmele care sunt de obicei, așa numitele, festival material, sunt în post-producție, sunt în lucru. Probabil că în anii următori vom avea din nou filme românești prezente în selecția oficială sau în selecțiile paralele din cadrul festivalului. Dar, nu este ca și cum nu am fi deloc prezenți în cadrul festivalului. În cadrul Marché du Film sunt șapte producții românești care sunt gata pentru a fi distribuite și care pot fi vizionate în cadrul screening-urilor din Marché. Ele sunt programate în zilele de 22 și 23 mai.

V.D: Puteți să ne spuneți care sunt aceste filme?

S.M-L: Sigur, este vorba despre filmul Clara, despre filmul Clouds of Chernobyl, Occasional Spies, Playback, Sabina, Capra cu trei iezi și The Secret of Pin-up Island. Toate acestea sunt filme care probabil vor ajunge în rețelele de streaming și probabil vor fi văzute de un public internațional.

V.D: De ce este importantă această prezență la Cannes?

S.M-L: Pentru că este locul în care distribuitorii pot avea acces la producții. Producțiile românești se pot oferi unei piețe mult mai largi.