
Special Paris
Inteligența artificială avansează rapid pe piața muncii iar folosirea ei are nevoie de reglementări globale
Inteligența artificială poate completa inteligența umană sau o poate depăși?

Să plecăm de la un exemplu concret. Grupul britanic de telecomunicații BT a anunțat că va suprima aproximativ 55.000 de locuri de muncă până în 2030, adică aproximativ 40% din personalul direct și subcontractanți. Cauzele sunt legate de inflație și de rezultatele slabe de pe piața bursieră, dar și de faptul că sarcinile a aproximativ 10.000 de locuri de muncă vor fi preluate din ce în ce mai mult de inteligența artificială. Michael Aim este expert în probleme de inteligență artificială în afaceri. El explică la microfonul RFI ce sectoare ale economiei vor fi afectate. ''Tot ceea ce este contabilitate, tot ceea ce păstrează direcțiile administrative și financiare vor fi foarte mult afectate. Sunt enorm de multe sarcini care vor fi preluate de inteligența artificială de acest tip. Aveți analiști, tot ceea ce este legat de juridic, va fi extrem de afectat, deci și întreprinderile unde aveți departamente juridice'', spune Michael Aim.
În fața avansului pe care inteligența artificială îl ia in fiecare zi, apar și discuțiile legate de reglementări, de limite care ar trebui să existe astfel încât să nu apară derapaje. Există temeri că aceasta ar putea fi utilizată pentru manipularea alegerilor sau pentru perturbarea pieții muncii. Și acestea sunt doar câteva exemple. Giganții tehnologiei americane solicită un cadru legal la nivel global, reglementări care însă să nu țină în loc inovația.
La sfârșitul lunii martie, peste 1.000 de personalități au solicitat un moratoriu de șase luni asupra organismelor de cercetare și reglementare AI. Inclusiv Elon Musk, care își dezvoltă propria companie de inteligență artificială sau gânditorul Yuval Noah Harari ( "Sapiens" ), convins că AI poate distruge umanitatea. ''Nu vrem o lume în care cinci companii să ia umanitatea pe avionul AI fără să se gândească la viitorul pe care îl dorim'', a declarat activistul Tristan Harris, fost ofițer de etică Google, citat de AFP.
În Europa, cercetătorii, experții și autoritățile de reglementare sunt cei care sună alarma. În ultimele săptămâni, tribunele anti-AI se înmulțesc. "Imaginile false și videoclipurile generate de AI adaugă un nou risc pentru următoarele alegeri'', spun în paginile Le Monde consultanții cabinetului Vae Solis. Geoffrey Hinton, în vârstă de 75 de ani, unul dintre părinții fondatori ai AI, și-a dat demisia de la Google la începutul lunii mai pentru a avertiza asupra pericolelor. Există o nevoie urgentă de a recâștiga controlul inteligenței artificiale, care are potențialul de a provoca tulburări sociale fără precedent ”, a declarat cercetătorul în domenul inteligenței artificiale, Hugues Bersini, citat de AFP.
Și totuși, nu trebuie să fim doar pesimiști ci atenți la aceste schimbări extrem de rapide și să ne adaptăm. ''Europa nu își poate permite să rateze încă o dată o descoperire tehnologică atât de critică. Versiunea Legii IA interzice de facto apariția modelelor de limbi europene ", spune Cédric O, fost ministru francez pentru tehnologii digitale.
Cu siguranță vom traversa o perioadă în care inteligența artificială ne va însoți. Cât de lungă va fi această perioadă și cât de mult va afecta piața muncii, ne răspunde de la microfonul RFI, Michael Aim, expert în probleme de inteligență artificială în afaceri: ''Este foarte complicat de răspuns pentru că dacă priviți fiecare săptămână, aveți mai multe tipuri de inteligență artificială care apar. Va fi un moment un pic mai complicat, vor fi posturi care, probabil, vor dispărea. Este acesta un lucru rău ? Nu e sigur, unele locuri de muncă merită să aibă asistența inteligenței artificiale pentru a avea mai mulți aliați".