Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Indiana Jones a cucerit Croazeta şi Harrison Ford a primit o Palme d’or de onoare

indiana_jones.jpg

Reclamà la Cannes pentru filmul Indiana Jones si cadranul destinului, cu Harrison Ford în rolul principal.
Reclamà la Cannes pentru filmul Indiana Jones si cadranul destinului, cu Harrison Ford în rolul principal.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Cannes, seara de joi a fost marcată de urcarea pe covorul roşu a echipei filmului «Indiana Jones şi cadranul destinului». Acest al 5-lea episod al seriei lansate acum 4 decenii, a fost regizat de James Mangold, şi îl are, din nou, ca principal protagonist pe veteranul Harrison Ford, 80 de ani şi aproape la fel de alert ca în precedentele episoade.

Întâmpinat de sute de fani în josul treptelor şi cu o Palme d’or de onoare – surpriza serii – în Marele teatru Lumière, legendarul actor american a promis că acest episod este ultimul pe care l-a jucat. La primirea înaltei distincţii, Harrison Ford s-a declarat «profund mişcat», lucru vizibil pe faţa actorului. Emoţie mare şi două ore şi jumătate mai târziu, adică după proiecţia în faţa a 2.500 de spectatori, când aplauzele au fost neîntrerupte timp de 5 minute.

Trebuie spus că comentariile şi criticile apropo de acest film sunt unanime în a-l descrie drept o reuşită. O performanţă dacă nu uităm că precedentul episod, cel cu numărul 4, «Indiana Jones şi craniul de cristal», prezentat tot la Cannes acum 15 ani şi tot în prezenţa lui Harrison Ford, a fost destul de mediocru dealtfel cu toate că fusese regizat de Steven Spielberg. Să se datoreze asta oare noului proprietar al seriei, compania Disney?

Secventà din filmul "Indiana Jones si cadranul destinului" cu Harrison Ford în rolul principal.
Secventà din filmul "Indiana Jones si cadranul destinului" cu Harrison Ford în rolul principal.
Sursa imaginii: 
Festival de Cannes

Fără a intra prea mult în detalii, să spunem totuşi că în acest nou opus cinematografic, Harrison Ford – întinerit graţie noilor tehnologii digitale – se luptă cu nişte nazişti hoţi de antichităţi, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Să precizăm pe final că regizorul a reuşit să păstreze un echilibru salutar între actori cunoscuţi – să-i cităm doar pe Mads Mikkelsen şi Antonio Banderas – şi unii mai puţin celebri printre care remarcabila actriţă britanică Phoebe Waller-Bridge. În fine să spunem că bugetul pentru a realiza «Indiana Jones şi cadranul destinului» a fost de 300 de milioane de dolari, cu o treime mai mare decât precedentul episod. Inflaţia şi-a spus şi aici cuvântul…