Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armenia ar putea recunoaște, sub condiții, că Nagorno-Karabah face parte din Azerbaidjan

un_punct_de_control_poate_fi_observat_pe_drumul_spre_nagorno-karabah_14_martie_2023.

Un punct de control poate fi observat pe drumul spre Nagorno-Karabah, 14 martie 2023.
Un punct de control poate fi observat pe drumul spre Nagorno-Karabah, 14 martie 2023.
Sursa imaginii: 
Vahram Baghdasaryan, PHOTOLURE via AP

"Nagorno-Karabah face parte din Azerbaidjan iar Armenia este pregătită să recunoască acest lucru dacă Baku va garanta securitatea populației de origine armeniană" - declarația aparține premierului Armeniei, Nikol Pașinian, citat de agenția de presă rusă Tass. Responsabilul armenian a evocat, luni, posibilitatea retragerii dintr-o alianță militară condusă de Rusia pe motiv că nu primește nicio susținere din partea Moscovei în conflictul cu Azerbaidjanul vecin.

Armenia ar putea să decidă ieșirea din Organizația tratatului de securitate colectivă dacă alianța nu reușește să își îndeplinească obligațiile, a afirmat premierul Armeniei într-o conferință de presă derulată la Erevan.

Declarația intervine cu doar câteva zile înainte ca președintele Vladimir Putin să găzduiască la Moscova noi negocieri între premierul Armeniei și președintele Azerbaidjanului.

Nikol Pașinian susține că Armenia este pregătită să spună că enclava Nagorno-Karabah face parte din Azerbaidjan dacă Baku va garanta securitatea și drepturile populației de origine armeniană.

Nagorno-Karabah este, în ochii comunității internaționale, parte din teritoriul Azerbaidjanului, chiar dacă autoritățile de la Baku nu mai exercită niciun fel de control aici de 30 de ani.

Armenia și Azerbaidjan își dispută controlul regiunii Nagorno-Karabah încă din anii ’90.

Rusia a reușit să medieze un acord de încetare a focului, care a oprit ostilitățile în 2020 și a trimis în regiune soldați pentru menținerea păcii. Erevan nu le vede utilitatea și consideră că aceștia nu fac nimic deoarece Azerbaidjan blochează de mai multe luni o șosea vitală care leagă Armenia de Nagorno-Karabah.

Baku susține că l-a blocat din motive de securitate iar Erevan vorbește despre o criză umanitară.

În ultimele luni, Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au încercat fiecare să relanseze procesul de pace, fără nicio reușită notabilă.

Potrivit agenției Tass, premierul Nikol Pașinian ar fi pregătit să accepte frontierele recunoscute internațional ale Azerbaidjanului, dacă drepturile armenienilor din Nagorno-Karabah sunt garantate. "Chestiunea trebuie abordată cu ocazia negocierilor dintre cele două țări", a explicat responsabilul armenian.

Acesta susține că Armenia își dorește un plan de pace în regiune. Oficialul speră ca într-un viitor apropiat să se ajungă la un acord privind un tratat de pace dar și că ambele părți vor semna acest text, a declarat premierul Nikol Pașinian jurnaliștilor.