
Special Paris
Franța: Cheltuieli militare de 413 miliarde de euro în următorii 7 ani, un proiect de lege este dezbătut de deputați
drone_reaper_ale_armatei_franceze_la_o_baza_militara_din_niger.

Proiectul de lege prevede un buget de 413 miliarde de euro pentru următorii 7 ani. Creșterea este semnificativă, cu +40%. Precedenta lege a cheltuielilor militare, care acoperă perioada 2019-2025 dispune de 295 de miliarde de euro.
Legea programării militare – astfel se numește acest proiect XXL al cheltuielilor militare pentru următorii ani.
Războiul din Ucraina și tensiunile internaționale au influențat mărimea acestui buget care ia în calcul o forță formată din 275.000 de militari dar și civili.
Echipamentul lor: noi avioane, vehicule blindate, un portavion de ultimă generație. Bonul de casă indică 268 de miliarde de euro.
Iar factura pentru noi stocuri de muniție se ridică la la 20 de miliarde de euro.
Bugetul serviciilor de informații ar putea fi mărit cu 5 miliarde de euro, dacă va fi aprobat proiectul de lege. Securitatea informațională va investi în noi tehnologii informatice.
Acum, deputații sunt de acord că este nevoie de o armată puternică, dilema este felul în care ea va fi creată.
Pentru că, vor exista întârzieri în livrarea noului echipament, mai exact el va ajunge după 2030. Franța vrea să se echipeze dar capacitățile industriei sunt limitate, în acest timp.
Spre exemplu, în următorii 7 ani, Franța ar urma să se echipeze cu 2.300 de vehicule blindate, cu 30% mai puține decât a fost prevăzut inițial.
Aviația militară va dispune de 137 noi avioane Rafale până în 2030, dar planul inițial a fost 185 de aparate.
Se dorește și modernizarea forțelor strategice submarine.
Deputații francezi se întreabă și care este vocația Franței – dacă ar trebui să se concentreze, în mod principal, la propriile forțe ori să fie mai deschisă, spre alianțe. Vocația este de a apăra Europa ori de a se implica în misiuni în lumea largă, se întreabă un deputat.
Discuțiile din Adunarea Națională pe acest proiect de lege ar trebui să dureze 2 săptămâni.
Franța, în calitate de membru NATO, s-a angajat ca bugetul armatelor să reprezinte cel puțin 2% din Produsul Intern Brut.
Ministrul Armatelor, Sébastien Lecornu susține că obiectivul va fi atins până spre finele lui 2027, când se va încheia actualul mandat prezidențial.