
Special Paris
Franța nu își va schimba politica față de președintele Siriei, Bachar al-Assad
presedintele_siriei_bachar_al-assad_discuta_cu_printul_mostenitor_al_arabiei_saudite_mohammed_bin_salman_jeddah_19_mai_2023.

Ministra Catherine Colonna amintește că regimul de la Damasc a fost acuzat, deseori, de diverse ONG-uri, că ar fi utilizat arme chimice împotriva civililor.
Din martie 2011, în Siria au murit în urma conflictului de aici, cel puțin 400.000 de oameni iar 1 milion au fost răniți, arată un raport UNICEF.
Mai bine de 13 milioane de sirieni trăiesc de mai bine de un deceniu, în tabere și au nevoie, în continuare, de asistență umanitară.
Ministra franceză de Externe spune că își dorește ca președintele Bachar al-Assad să fie judecat pentru toate acestea: "Trebuie să ne amintim cine este Bachar al -Assad: un președinte care este de mai bine de 10 ani inamicul poporului său. Să nu uităm că sute de mii de oameni au murit în Siria de când este el la putere. Atât timp cât nu se schimbă, cât timp nu dorește să își asume angajamente – de reconciliere cu propriul popor, de luptă contra terorismului – atât timp cât nu ia și nu respectă angajamente, Franța nu are niciun motiv să își schimbe atitudinea față de președintele Bachar al-Assad. Nici vorbă să ne gândim la o ridicare a sancțiunilor impuse Siriei. El trebuie să se schimbe și să arate că este dispus să concilieze pe toți cei care trăiesc în țara sa. Totodată Bachar al-Assad trebuie să depună eforturi pentru a avea o bună relație cu statele vecine. Lupta împotriva crimelor și împotriva impunității reprezintă valori ale diplomației franceze iar în chestiunea siriană prioritatea noastră este impunitatea".
În Siria, conflictul continuă, pentru al 12-lea an consecutiv. Timp în care, jumătate din populația siriană a fost nevoită să fugă din calea războiului, în special în statele limítrofe precum Liban, Turcia, Iordania.
De altfel, Iordania găzduiește cea mai mare tabără, din lume, de refugiați sirieni: 80.000 de sirieni trăiesc aici de un deceniu, la Zaatari în plin deșert.
Fathiyé trăiește aici de 10 ani. Ea spune că își dorește să revină în Siria. Fiecare ar trebui să poată să trăiască în țara sa, spune ea dar, în același timp se întreabă unde ar putea să trăiască deoarece casa ei a fost distrusă în război. Fiul ei și-a piedut viața în același război.
O bună parte din cei care trăiesc în Zaatari sunt din Deraa, din sudul Siriei, zonă care a contestat regimul Bachar al-Assad, în 2011.
Sofian el Hariri are 23 de ani și a ajuns copil în tabăra Zaatari. De 10 ani aude că va putea revni în Siria și totuși, se regăsește tot în această tabără sub cerul liber, povestește el.
Recent, Uniunea Europeană atenționa că reintegrarea Siriei în Liga Arabă, la 12 ani de la suspendarea sa, nu schimbă cu nimic datele problemei din Siria. Pentru moment, sancțiunile europene rămân valabile, subliniază diplomația UE.