
Special Paris
Xi Jinping promite Rusiei ''sprijin ferm'' pentru ''interese fundamentale''
Premierul rus Mihail Mișustin și omologul său Li Qiang în cadrul unei ceremonii la Beijing, 24 mai 2023

Premierul rus, Mihail Mișustin a sosit în China la începutul săptămânii. Vizita sa este cu atât mai importantă cu cât este cel mai înalt oficial rus care vizitează China de la începutul războiului din Ucraina. De altfel, China se consideră neutră în acest conflict iar Beijingul nu a condamnat public niciodată războiul din Ucraina și a solicitat respectarea suveranității statelor. Mai mult, a elaborat un plan de pace în 12 puncte, plan menit să pună capăt războiului. Deocamdată rămâne un plan de bune intenții, destul de evaziv, un plan de ''soluționare politică'', primit cu destulă prudență de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski.
Agenda premierului rus s-a deschis cu forumul economic de la Shanghai. A urmat întâlnirea cu omologul său chinez, Li Qiang. La finalul discuțiilor, șeful guvernului rus a spus că relațiile bilaterale dintre Moscova și Beijing sunt ''la un nivel fără precedent''. ''Se caracterizează prin respect reciproc pentru interesele fiecăruia, dorința de a răspunde împreună la provocări, care sunt legate de turbulențe crescute pe scena internațională și de presiunea sancțiunilor nelegitime din partea Occidentului", a adăugat Mihail Mișustin, citat de AFP.
Reamintim că cel mai mare partener comercial al Rusiei este China. Ultimele date oficiale arată că valoarea comerțului dintre cele două țări este de peste 190 de miliarde de dolari la nivelul anului 2022. Premierul Chinei, Li Qiang a declarat că în primele patru luni ale anului valoarea schimburilor comerciale dintre cele două țări a atins 70 de miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere anuală de 40%. ''Amploarea investițiilor dintre cele două țări continuă să crească. Proiectele strategice majore înregistrează, de asemenea, progrese constante", a mai spus premierul chinez.
Trebuie spus că din delegația Rusiei fac parte membri importanți ai guvernului, iar printre aceștia îl amintim pe vicepremierul însărcinat cu energia, Alexandre Novak. De altfel, acesta a declarat că livrările de gaze și diferite hidrocarburi din Rusia către China vor crește cu 40% în acest an, după cum precizează agențiile de știri din Rusia. Să mai spunem că în contextul sancțiunilor internaționale la adresa Rusiei, sancțiuni datorate războiului din Ucraina, China a devenit cel mai mare client energetic al Rusiei. Este o explicație pentru faptul că exporturile rusești de gaze nu s-au prăbușit.
Plecând de aici, unii analiști sunt de părere că în relația dintre Moscova și Beijing, China are un oarecare ascendent având în vedere greutatea economică și diplomatică, ceea ce ar putea duce pe termen lung la un oarecare dezechilibru ce crește pe măsură ce crește și izolarea Rusiei pe scena internațională. AFP notează din acest punct de vedere declarația lui Ryan Hass, membru al think thankului american Brookings Institution. Acesta spune că liderii ambelor țări s-au ''apropiat și din cauza nemulțumirilor și preocupărilor comune mai mult decât din cauza obiectivelor comune”. "Sunt frustrați și se simt amenințați de conducerea occidentală în actualul sistem internațional și cred că țările lor ar trebui să fie mai respectate în problemele în care interesele lor sunt în joc", completează Ryan Hass citat de AFP.
Un moment considerat important este cel al discuțiilor dintre prim ministrul Mihail Mișustin și președintel Chinei, Xi Jinping. Rezultatul întâlnirii, o declarație diplomatică despre care AFP scrie că este folosită în întâlnirile bilaterale cu diferite țări. Ea se referă adesea la punctul de vedere al Chinei în problema Taiwanului.
"China este dispusă să continue sprijinul reciproc ferm cu Rusia pe probleme relevante pentru interesele fundamentale ale fiecăruia", a declarat Xi Jinping potrivit agenției chineze de știri. Președintele Xi Jinping a cerut și ''consolidarea coordonării în forurile internaționale, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite, Organizația de Cooperare din Shanghai, BRICS și G20”, potrivit agenției chineze de știri.
Obiectivul stabilit de președintele rus Vladimir Putin și de președintele chinez Xi Jinping este acela de a atinge un nivel al schimburilor economice de 200 miliarde dolari în 2023, față de 190 miliarde de dolari anul trecut, a mai declarat premierul Mihail Mișustin. În spatele acestei cifre, sunt lucruri foarte concrete cum sunt vânzările de telefoane mobile și mașini din China în Rusia, stimulate de la declanșarea războiului din Ucraina și plecarea concurenților occidentali de pe piața rusă. Să mai spunem și că livrările de cereale rusești în China au crescut și ele în același context. De notat că această vizită ar putea accelera construcția conductei Siberian Power 2, care, odată finalizată, este de așteptat să furnizeze 50 de miliarde de metri cubi de gaz natural Chinei prin Mongolia. China a devenit cel mai mare client energetic al Rusiei anul trecut, potrivit AFP.