Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Asteroid City» al lui Wes Anderson, un OZN pe ecranele de la Cannes

wes_anderson.jpg

Wes Anderson si o parte din echipa filmului "Astgeroid City" pe covorul rosu de la Cannes. 23 mai 2023.
Wes Anderson si o parte din echipa filmului "Astgeroid City" pe covorul rosu de la Cannes. 23 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Éric Gaillard / Reuters

Ediţia a 76-a a Festivalului de film de la Cannes se apropie încet dar sigur spre final. Sâmbătă seara se va cunoaşte palmaresul dar până atunci mai sunt de proiectat în competiţie 6 din cele 21 de pelicule aflate în cursă. Azi sunt proiectatet două filme, unul realizat de un cineast vietnamez stabilit în Franţa, al doilea de italianul Nanni Moretti, un obişinuit al Festivalului de pe Croazetă. În cele ce urmează Vasile Damian ne va vorbi însă despre agitaţia provocată de unul din cele două filme în competiţie un OZN pe ecranele de la Cannes.

Un casting de vis pentru un film de neînţeles. Aşa se poate rezuma sentimentul general după proiecţia filmului «Asteroid City» al americanului Wes Anderson, selecţionat pe Croazetă pentru a treia oară.

Echipa filmului – Tom Hanks, Willem Dafoe, Scarlett Johansson, Adrien Brody - dar nu şi Tilda Swinton - ca să nu citez decât o parte din actori – a sosit la bordul unui autobuz în dreptul treptelor palatului festivalurilor într-o atmosferă semi-isterică provocată de fanii prezenţi.

«Asteroid City» e în fapt numele unui orăşel deşertic, minuscul, zdruncinat în mod regulat de bombele atomice testate în regiune. Acolo are loc un soi de tabără, în mijlocul deşertului Arizona – filmările au avut însă loc în Spania, nu departe de Madrid – la începutul anilor ’50. Un grup de copii pasionaţi de astronautică se regăsesc pentru un concurs şi schimb de experienţă dar repede vor fi blocaţi acolo de autorităţi, pe motiv că a fost văzută în zonă o farfurie zburătoare. Care chiar apare şi din care un omuleţ negru şi nu verde coboară pentru a lua cu el un mini-meteorit. După o scurtă carantină decisă aşadar de FBI şi Casa albă, la sfârşitul filmului, obiectul celest este redat proprietarilor…

Decorul şi ambianţa propuse de Wes Anderson se potrivesc perfect anilor ’50. Culori verzui-gălbioare, uşor pastelizate, o benzinărie, un motel cu căbănuţe, un tren de marfă şi un cimitir de maşini vechi – totul este perfect aranjat şi filmat ortogonal. Înainte de a trece la culorile şi formatul cu care ne-a obişnuit până acum, Wes Anderson îşi începe filmul pe o scenă de teatru, filmată în alb şi negru.

Secventà din "Asteroid City" a lui Wes Anderson.
Secventà din "Asteroid City" a lui Wes Anderson.
Sursa imaginii: 
Festival de Cannes

Comentatorii notează numeroasele referinţe la care apelează regizorul american pentru a stârni amintirile spectatorilor: filme culte din anii ’40, ’60 sau ’90, filme de aventură, de dragoste sau de SF – «Asteroid City» este un pic din toate astea la un loc scrie criticul de la Le Monde. Colegul de la France Info îl citează pe marele Godard ca să-i liniştească pe cititori şi pe spectatorii debusolaţi. «Important nu este să înţelegi ci ca totul să fie frumos.» Problema că în «Asteroid City» Wes Anderson a mers cam departe, în ciuda unei echipe de vis. «Cu cât trece timpul, cu atât acţiunea devine mai confuză, mai incoerentă şi exasperantă» scrie acelaşi jurnalist de la France Info.

Ca să terminăm pe o notă mai lejeră şi mai uşor de înţeles de toată lumea, să spunem că agitaţia, ţipetele şi busculada evocate mai înainte au fost provocate în mare parte de apariţia pe covorul roşu a lui Scarlett Johansson, întâmpinată cu pancarte pe care scria «We love you Scarlett!». Nu atât rochia roz a starului hollywoodian pusă peste un sutien alb a provocat toate astea cât tatuajul – nişte trandafiri şi un miel – de pe spatele lui Johansson au fost la originea isteriei generalizate. «Asteroidul Scarlett Johansson a pulverizat planeta Cannes» scria în titlu ziarul Le Figaro apropo de această apariţie binevenită pe covorul roşu.