
Special Paris
Franța: Tensiuni și critici din cauza măsurilor de reducere a consumului de apă în Pirineii Orientali
În iazul parcului Clairfont din Toulouges (Pirineii Orientali) lipsește mai mult de un metru de apă din cauza secetei.

În sudul Franței, seceta s-a instalat mai devreme în acest an. De câteva săptămâni, autoritățile au impus câteva măsuri de reducere a consumului de apă iar acum, situația începe să devină critică pe măsură ce numărul turiștilor din zonă începe să crească. La nivel de departament, autoritățile au decis închiderea spălătoriilor auto, interzicerea vânzărilor de piscine gonflabile, interzicerea udării terenurilor de golf și reducerea consumului de apă potabilă pentru a păstra un nivel al apelor freatice cât de cât normal.
Brice Sannac este patronul unui hotel cu 32 de camere. Este conștient că orice picătură de apă trebuie economisită. Apa folosită la spălarea legumelor și apa din frapiere sunt apoi reutilizate pentru udarea plantelor și spălarea teraselor. Are și un dispozitiv prin care reutilizează apa filtrată din piscină. Peste câteva zile, la începutul lunii iunie, numărul turiștilor va începe să crească. Se estimează că cel puțin 10% din consumul anual al departamentului revine turiștilor. Pirineii Orientali se confruntă cu o lipsă acută de apă în râuri, canale, baraje și ape subterane.
Potrivit lui Brice Sannac, care este și președintele sindicatului patronatelor din domeniul industriei hoteliere din Pirineii Orientali, departamentul nu se poate descurca fără turism. ''Departamentul Pirineii Orientali, care este unul dintre cele mai sărace din Franța și cu un indice de șomaj printre cele mai ridicate din Franța, are mijloacele de a trăi fără turism?'' se întreabă Brice Sannac la microfonul RFI. ''Economia din turism nu reprezintă doar 1,4 miliarde de euro din PIB-ul departamentului, ci și facilități cum sunt drumuri frumoase, terase, plaje bine întreținute, porturi. Toate acestea sunt plătite pentru că avem vizitatori care vin să descopere departamentul nostru, nu se plătește cu taxe locale. Deci nu există un război cu apa, așa că nu trebuie să spunem chiar orice'', completează Brice Sannac.
Localnicii nu văd cu ochi buni restricțiile de apă și venirea turiștilor. Consideră nedrepte sacrificiile pe care ei trebuie să le facă în timp ce turiștii nu se vor supune acelorași restricții de consum. De altfel, două localnice nu ezită să-și exprime nemulțumirea la microfonul RFI. ''Mă întreb cum va fi vara asta, cu toți turiștii'', spune Michelle. ''Restricțiile ar trebui să fie aceleași pentru toată lumea'', critică o altă locuitoare a departamentului. ''Turistii vor avea piscine în hoteluri și campinguri, în timp ce noi nu avem voie să ne umplem piscinele, nu cred că este normal''.

Cathy Salvat este legumicultoare iar grădina sa este situată la aproximativ 15 km de Perpignan. ''Vedeți roșiile de acolo? Sunt puțin decolorate, au frunzele căzute'', spune ea la microfonul RFI. ''Suntem în alertă de secetă, așa că trebuie să udăm doar trei zile pe săptămână, este foarte complicat pentru plante''.
Pagubele sunt deja considerabile, în special pentru cei care au livezi de piersici și caise. Agricultura departamentului ar putea înregistra pierderi cuprinse între 300 și 400 de milioane de euro, spune Gérard Majoral, secretar general adjunct al Federației Naționale a Producătorilor de Fructe. ''În niciun caz, agricultura nu va fi variabila de ajustare a unei politici slabe de gestionare a apei, a utilizării necorespunzătoare a apei de către populație'', mai acuză el. ''Ar fi de neconceput să acceptăm că anumite sectoare ale economiei beneficiază mai mult de această resursă”, mai spune Gérard Majoral pentru RFI.
Oamenii de știință sunt unanimi. Temperaturile vor continua să crească iar seceta se va adânci, în special în sud. Din cauza încălzirii climatice, numărul zilelor caniculare va crește în următoarea perioadă.