Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Electoratul din zonele afectate de cutremurul din 6 februarie, la un pas să-i acorde încrederea lui Recep Tayyip Erdogan în turul al doilea

Un bărbat se plimbă printre dărâmăturile clădirilor distruse de cutremurul din 6 februarie 2023

Un bărbat se plimbă printre dărâmăturile clădirilor distruse de cutremurul din 6 februarie 2023
Un bărbat se plimbă printre dărâmăturile clădirilor distruse de cutremurul din 6 februarie 2023
Sursa imaginii: 
© Can Erok, AFP

Turcia se pregătește pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. În cursă au rămas actualul președinte Recep Tayyip Erdogan care a câștigat primul tur și Kemal Kiliçdaroglu, clasat al doilea. Fiecare tabără caută să obțină cât mai multe voturi care să-i aducă victoria. Candidatul clasat pe locul al treilea, Sinan Ognan a anunțat că-i îndeamnă pe alegătorii săi să voteze duminică cu Recep Tayyip Erdogan.

Duminică, peste 61 de milioane de alegători vor vota pentru viitorul președinte al Turciei. După primul tur, Recep Tayyip Erdogan care conduce Turcia în acest moment a câștigat 49,52% față de 44,9% cât a obținut rivalul său, Kemal Kiliçdaroglu.

În provinciile de sud ale Turciei, devastate de cutremurul din 6 februarie, în care și-au pierdut viața cel puțin 50.000 de oameni în Turcia și Siria, din ce în ce mai mulți alegători spun că vor alege să se bazeze tot pe cel care se află la putere în ultimii 20 de ani. Recep Tayyip Erdogan a fost primar al Instanbului, premier și acum președinte. Opțiunea pentru șeful statului în zonele afectate de cutremur pare neobișnuită și asta pentru că Recep Tayyip Erdogan a fost de multe ori acuzat de proasta gestiune a situației după cutremur, de faptul că ajutoarele au ajuns târziu și că au fost insuficiente și că a tolerat corupția care a condus la prăbușirea din temelii a blocurilor.

În aceste zone, din sud, primul tur a fost al candidatului opoziței, numai că acum balanța pare să se încline spre actualul președinte, și asta după ce contracandidatul său și-a schimbat complet strategia. Altfel spus, Kemal Kiliçdaroglu a făcut un viraj la dreapta pentru a seduce electoratul cel mai naționalist și care este împotriva refugiaților. În zonele afectate de seism, sunt păreri pro și păreri contra.

"Divide et impera", polarizând pentru a guverna se concretizează ca strategie electorală câștigătoare a lui Erdogan pentru scrutinul de duminică. Furia exprimată după cutremur l-a obligat pe șeful statului să recurgă la o scuză publică neobișnuită. Recep Tayyip Erdogan le-a promis sinistraților case noi până la începutul anului viitor. Dar pentru Berk Esen, profesor de științe politice la Universitatea Sabanci din Istanbul, acest rezultat nu este "surprinzător". Cercetătorul, citat de AFP, reamintește că majoritatea provinciilor afectate votează în mod tradițional în favoarea președintelui și consideră că locuitorii săi au acceptat invocarea de către Erdogan a "destinului" după dezastru. Mai mult, acesta mai observă că "opoziția nu a desfășurat o campanie intensă în regiune și nu a putut oferi un mesaj alternativ credibil".

Față de posibilitatea înfrângerii, Kemal Kiliçdaroglu, în vârstă de 74 de ani, a schimbat discursul. Abandonându-și o parte din promisiuni, el a adoptat un ton vehement, angajându-se să expulzeze milioane de refugiați sirieni "după victorie". Mesajul său rezonează în orașele care se învecinează cu Siria. Față de Recep Tayyip Erdogan, rivalul său social-democrat și secular Kemal Kiliçdaroglu "nu te umflă cu speranță", spune unul dintre sinistrați, în fața unui loc unde înainte de cutremur a fost o clădire cu șase etaje.

Partidul de stânga pro-kurd, HDP, a anunțat că-l susține în cel de-al doilea tur pe Kemal Kiliçdaroglu. "Erdogan nu a fost niciodată o opțiune pentru noi", a adăugat Pervin Buldan, unul din lideri, care i-a chemat pe susținătorii HDP să meargă la urne pentru a pune capăt "regimului unui singur om". Această formațiune politică l-a susținut pe Kemal Kiliçdaroglu și în primul tur.

Așadar, în perspectiva celui de-al doilea tur, contracandidatul lui Erdogan a înăsprit tonul pe tema refugiaților și a terorismului în încercarea de a atrage voturi care să-i asigure victoria. Actualul președinte, căruia i-a lipsit foarte puțin pentru a câștiga cursa electorală chiar din primul tur, spune despre rivalul său că este "terorist" din cauza sprijinului HDP pro-kurd, forțându-l pe Kiliçdaroglu la un contraatac. Mai mult, Guvernul lucrează pentru a lega imaginea HDP de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), un grup armat numit "terorist" de către Ankara și aliații săi occidentali.