Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes 2023: Cine va obţine la Palme d’or?

20230525_175429.jpg

Sâmbàtà seara se anuntà palmaresul celei de-a 76-a editii a Festivalului de film de la Cannes.
Sâmbàtà seara se anuntà palmaresul celei de-a 76-a editii a Festivalului de film de la Cannes.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

La Cannes, în această seară, sunt proiectate ultimele două filme dintr-un total de 21 aflate în competiţia pentru multrâvnita Palme d’or. Primul este realizat de veteranul britanic Ken Loach, al doilea de regizoarea italiană Alice Rohrwacher. Care sunt favoriţii şi pronosticurile criticilor şi ale presei, ce se speculează pe Croazetă, ce pelicule ar putea fi pe placul juriului prezidat de suedezul Ruben Östlund?

O observaţie de început: ediţia 2023 a fost una bună, cu filme de calitate venite practic de pe toate continentele. Cert, cu precădere din Europa, Franţa, ţara-gazdă a Festivalului, fiind suprareprezentată cu 5 pelicule în cursă pentru la Palme d’or, lucru scos în evidenţă şi criticat de unii festivalieri şi comentatori pe motiv că Festivalul şi-a retrâns astfel spectrul. Numele celor în cursă sunt însă destul de grăitoare şi contrazic aceste critici: Wes Anderson, Nanni Moretti, Todd Haynes, Kore-eda, Ken Loach, şamd.

Nu-i mai puţin adevărat că premiul suprem ar putea astfel reveni unei pelicule franceze. În topul criticilor, din care lipsesc deci cele două filme din această seară – «La Chimera» - Himera - al italiencei Alice Rohrwacher şi «The Old Oak» al britanicului Ken Loach – fără aceste două filme, în top conduce destul de detaşat «Anatomie d’une chute» - Anatomia unei căderi - al realizatoarei franceze Justine Triet cu actriţa germană Sandra Hüller în rolul principal. Această cvasi unanimitate în favoarea unui film nu s-a mai văzut de un deceniu încoace, de la «Viaţa lui Adèle» al unui alt francez pe nume Abdellatif Kechiche.

Pe locul doi anul acesta se clasează «The Zone of Interest» al britanicului Jonathan Glazer, având-o şi el pe generic pe Sandra Hüller. Filmul, viaţa cotidiană a familiei şefului nazist al lagărului de la Auschwitz, i-a marcat pe critici şi spectatori, mai ales prin punerea în scenă a acestei vieţi normale la porţile morţii industriale.  Pe locul trei al preferinţelor criticilor, «Frunzele moarte» al finlandezului Aki Kaurismaki, la egalitate cu un obişnuit de la Cannes, regizorul turc Nuri Bilge Ceylan, venit şi el acum cu un film al cărui titlu evocă natura şi anume «Ierburile uscate».

«Fetele lui Olfa», pelicula realizatoarei tunisiene Kaouther Ben Hania, ar putea figura şi ea în palmares, pelicula fiind un amestec de ficţiune şi documentar. Subiectul se inspiră dintr-o afacere tragică ce a marcat Tunisia şi anume înrolarea unor femei tinere în rândul islamiştilor radicali. Subiect de actualitate ce analizează şi condiţia femeii în Tunisia de azi.

În fine, americanul Todd Haynes cu al său «May December», japonezul Hirokazu Kore-eda cu «Monster» şi documentaristul chinez Wang Bing cu al său «Tinereţe (Primăvara)» figurează nu departe în topul preferinţelor.

Surpriză de ultim moment?

Aceste pronosticuri, bazate pe media notelor date zilnic de criticii de film în revistele de specialitate The Screen şi Le Film Français, nu înseamnă că vor fi şi confirmate de juriul prezidat de Ruben Östlund. Cineastul suedez, dublu recompensat cu Palme d’or în trecut, ar putea prefera alt film. În plus, echipa sa de juraţi este eclectică, discuţiile de sâmbătă putând da naştere la dispute aprige.

Odată spuse toate acestea, rămâne de văzut dacă «o capodoperă» de ultim moment nu vine să dea peste cap pronosticurile. Întâmplarea face că ultimul film pe care juriul îl va vedea în această seară înaintea deliberărilor de mâine urmate de anunţul palmaresului, sâmbătă seara, este pelicula lui Ken Loach. Film care este ultimul din cariera britanicului,  spune chiar Loach, 87 de ani peste trei săptămâni – care, în trecut, a plecat déjà de la Cannes cu două Palme d’or. O a treia recompensă supremă l-ar plasa pe maestrul cinemaului social britanic pe un piedestal unic în istoria Festivalului de la Cannes.

 
Cannes 2023: Cine va obţine la Palme d’or?