Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TotalEnergies: Confruntări între activiștii pentru climă și poliție, tensiuni la adunarea generală a acționarilor

Manifestanții pentru climă s-au adunat în fața sălii Pleyel din Paris înainte de adunarea generală TotalEnergies, vineri, 26 mai 2023

Manifestanții pentru climă s-au adunat în fața sălii Pleyel din Paris înainte de adunarea generală TotalEnergies, vineri, 26 mai 2023
Manifestanții pentru climă s-au adunat în fața sălii Pleyel din Paris înainte de adunarea generală TotalEnergies, vineri, 26 mai 2023
Sursa imaginii: 
© GEOFFROY VAN DER HASSELT / AFP

La Paris, adunarea generală a acționarilor de la TotalEnergies a început cu proteste și tensiuni. Câteva sute de activiști pentru mediu s-au adunat în fața sediului în care urma să se desfășoare reuniunea pentru a bloca evenimentul. Au strigat și au reproșat grupului că nu face destul pentru a reduce poluarea și că profiturile prea mari pe care le înregistrează nu sunt folosite pentru a accelera tranziția ecologică. Și în rândul acționarilor au fost nemulțumiri legate tot de mediu și ecologie.

Cu ore bune înainte de începerea adunării generale a grupului TotalEnergies activiștii pentru mediu s-au instalat în fața sălii și au blocat intrarea. Obiectivul lor era cât se poate de clar, și anume să împiedice desfășurarea adunării. Au strigat că mediul trebuie protejat și că grupul TotalEnergies nu face mare lucru pentru decarbonizare în ciuda profiturilor uriașe pe care le obține. Le-au strigat acționarilor că sunt "asasini" și "criminali". Strada a fost blocată de camioane de poliție și de jandarmerie iar când tensiunea a crescut s-a intervenit cu gaze lacrimogene. Cel puțin patru persoane au fost reținute.

Adunarea generală a acționarilor a început așa cum era prevăzut numai că și în interior au fost tensiuni. TotalEnergies a interzis acționarilor și jurnaliștilor să folosească telefoanele mobile, forțându-i să lase unele obiecte personale la intrare. Au fost instalate și panouri din plexiglas între public și liderii grupului. Trebuie spus că TotalEnergies are peste 1,5 milioane de acționari individuali care au fost prezenți online sau în sală la această adunare. Unii acționari au reclamat că tranziția ecologică este prea lentă.

"Clima este în centrul preocupării noastre", vine replica președintelui director-general TotalEnergies pentru acționari. "Compania noastră a fost cea mai importantă și cea care a investit cel mai mult pentru a construi modelul energetic de mâine bazat pe electricitate", a mai spus Patrick Pouyanné. Grupul TotalEnergies nu își poarte reduce activitatea petrolieră pentru că "cererea de petrol la nivel mondial este în creștere și dacă TotalEnergies nu răspunde acestei cereri, alții o vor face pentru noi", este de părere Patrick Pouyanné.

Acționarii vor fi invitați să voteze de două ori asupra climei: o dată pentru strategia climatică a grupului, care ar trebui adoptată și a doua oară, consultativ, din partea organizației acționarilor activiști Follow This, solicitând TotalEnergies să-și alinieze obiectivele de reducere a emisiilor cu prevederile Acordului de la Paris din 2015 pentru a limita încălzirea globală la + 1,5°C în raport cu epoca preindustrială.

Dacă grupul nu ia în considerare să reducă semnificativ emisiile directe și indirecte de gaze cu efect de seră în zece ani, intenționează să consacre o treime din investițiile sale pentru energii cu emisii reduse de carbon și să atingă 100 GW capacitate de energie electrică regenerabilă până în 2030.

Premiera Élisabeth Borne a reacționat și a spus că militanții pentru climă erau în rolul lor și anume acela de a alerta, ceea ce face și guvernul iar scopul este unul singur, urgentarea tranziției ecologice. "Toată lumea trebuie să se mobilizeze și să accelereze" pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră într-un ritm care se dublează până în 2030, a insistat Élisabeth Borne.

Încă de dimineață, ministra tranziției energetice, Agnès Pannier-Runacher, a cerut grupului TotalEnergies"mergă mai repede și mai puternic" spre energii regenerabile. De altfel, guvernul cere eliminarea cât se poate de rapidă a combustibililor fosili.

Să spunem că TotalEnergies este unul dintre primele cinci grupuri majore la nivel global, și aici enumeram BP, Shell, ExxonMobil și Chevron. AFP notează că  acești giganți au obținut profituri uriașe, peste 40 de miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an după un 2022 considerat "grandios". 

TotalEnergies este prezent în multe proiecte de gaz natural și petrol lichefiat în Emiratele Arabe Unite, Irak, Papua Noua Guinee și Uganda, cu proiectul controversat al conductei de ulei încălzit Eacop devenind un simbol media al luptei împotriva petrolului. Această controversă se adăugată celor legate de profituri uriașe și de salariul directorului său general. TotalEnergies a înregistrat anul trecut un profit record, de peste 20 de miliarde de dolari. Creșterea salariului președintelui director-general cu 10% în acest an este, de asemenea, pe ordinea de zi a adunării generale a acționarilor.