Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cannes 2023: Ken Loach, o potenţială a treia Palme d’or pentru ultimul său film?

photo_2_the_old_oak.jpg

Yara, refugiatà sirianà, este pasionatà de fotografie si singura din grupul de refugiati care vorbeste engleza.
Yara, refugiatà sirianà, este pasionatà de fotografie si singura din grupul de refugiati care vorbeste engleza.
Sursa imaginii: 
Festival de Cannes

Ultimul film proiectat în competiţie la Cannes anul acesta, înaintea palmaresului de astăzi seară, a fost «The Old Oak» al cineastului britanic Ken Loach. Reprezentantul filmului social britanic, azi în vârstă de aproape 87 de ani, a spus că acest film este ultimul al carierei sale. Cel care a primit déjà 2 Palme d’or, ar putea s-o obţină azi pe a treia – un record în istoria evenimentului de pe Croazetă.

«The Old Oak» povesteşte felul în care un sat din nord-est Angliei, regiune subminată de şomaj, îi primeşte pe migranţii sirienii. Acţiunea se petrece în 2016, dar filmul este unul de actualitate şi nu doar pentru englezi. Cum o face de ani de zile, realizatorul britanic a ştiut din nou să construiască o poveste şi un scenariu care să te pună pe gânduri şi care provoacă intensă emoţie.

«The Old Oak» este numele unui pub din satul în care se petrece acţiunea, ultimul loc de sociabilitate al comunei. O comună de pe malul mării în care şomajul face ravagii după ce ultimele mine de cărbuni şi-au închis porţile. În acest context de mare pauperizare şi dezindustrializare, sosesc migranţii sirienii, goniţi de necruţătorul război care le macină ţara din cauza dictatorului Bashar al-Assad. TJ Ballantyne, interpretat extraordinar de actorul Dave Turner, patronul pub-ului, îi va ajuta pe refugiaţi să se instaleze, cu riscul de a-i contraria pe clienţii săi fideli dar mult mai conservatori decât el, unii chiar rasişti.

Timp de două ore, Ken Loach ne va despica în patru acest concentrat de umanitate, arătându-ne când disperarea unora, când solidaritatea altora, când partea sumbră a fiecăruia dintre noi.

Ken Loach, 87 de ani peste trei săptămâni, este un veteran şi un «abonat» la Cannes. 19 din cele 26 de lungmetraje ale sale au fost selecţionate în diverse secţiuni ale Festivalului. De două ori, Loach a plecat de pe Croazetă cu la Palme d’or. O a treia l-ar ridica pe un piedestal unic dar binemeritat.