Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Perfect Days» sau viaţa fericită a unui spălător de wc-uri din Tokyo, văzută prin prisma lui Wim Wenders

perfectdaysok.jpg

Actorul Koji Yakusho este un candidat serios pentru Premiul de interpretare masculină.
Actorul Koji Yakusho este un candidat serios pentru Premiul de interpretare masculină.
Sursa imaginii: 
Haut et court

Cu «Perfect Days», cineastul german Wim Wenders ne demonstrează că orice idee, oricât de nesemnificativă sau deplasată ar părea, dacă este bine pusă în scenă, se poate transforma într-un mare film. Filmând viaţa cotidiană a unui spălător de toalete publice din Tokyo, Wenders ne face demonstraţia că poezia se poate ascunde oriunde.

Cu «Perfect Days», Wim Wenders revine la pasiunea sa veche, Japonia şi mai exact Tokyo. Pelicula este jucată doar de actori niponi iar epicentrul acţiunii este cartierul Shibuya al capitalei. Acolo unde, în urma unor importante lucrări de renovare din cadrul proiectului «The Tokyo Toilet», wc-urile publice au devenit adevărate capodopere arhitecturale inovante, unele desenate de arhitecţi de renume mondial precum Tadao Ando. Toalete pe care le spală până la perfecţiune Hirayama, personajul principal din film.

Precizăm pentru cei care s-ar putea teme de eventuale imagini scatologice şi contrar celor aşteptate, că toaletele respective sunt impecabil de curate chiar şi înainte de venirea spălătorului. Nici urmă de urină sau alte dejecţii nu vine să păteze această peliculă al cărei cuvânt de ordine ar putea fi «curăţenia» după cum notează criticul de la Libération.

Pelicula este destul de repetitivă până la un punct, gesturile cotidiene, ritualice, ale spălătorului şi tabieturile acestuia fiind filmate cu mare precizie de o cameră extrem de agilă. Un spălător care trăieşte modest, singur şi are două pasiuni, în afară de curăţenia perfectă a wc-urilor: lectura şi muzica anilor 70-80 pe care o ascultă în camioneta sa, pe casete originale şi nu în formate moderne MP3 sau similare cum ne-am putea aştepta de la cineva din anii 2020.

Patti Smith, Otis Reding, etc - banda sonoră este aşadar excepţională, cel puţin pentru o anumită categorie de spectatori nostalgici, iar titlul filmului este împrumutat de la o celebră melodie a lui Lou Reed pe care angajatul serviciului de igienă al municipalităţii tokyote o ascultă practic zilnic. Scena finală, iluminată de un superb răsărit de soare, este şi ea însoţită de o melodie intrată în istorie fiind vorba de «Feeling Good» interpretată de Nina Simone.

Mulţi comentatori estimează că actorul principal din film, Koji Yakusho, cvasi mut până în a doua jumătate a peliculei, este un candidat serios pentru Premiul de interpretare masculină. În vârstă de 67 de ani, actorul s-a făcut cunoscut demult în filmele lui Imamura şi Kurosawa.


Sursa imaginii: 
Festival de Cannes