Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Paris: A început turneul de tenis de la Roland Garros. Rafael Nadal, marele absent

Statuia lui Rafael Nadal de la intrarea în Roland Garros.

Statuia lui Rafael Nadal de la intrarea în Roland Garros.
Statuia lui Rafael Nadal de la intrarea în Roland Garros.
Sursa imaginii: 
© Pierre René-Worms, FMM

La Paris a început turneul de tenis de la Roland Garros. Marele absent al ediției din acest an este Rafael Nadal, accidentat de câteva luni. Printre favoriți se numără Carlos Alcaraz și Novak Djokovic în competiția masculină iar la fete întrecerea este deschisă. Iga Swiatek, Aryna Sabalenka sau Elena Rybakina, fiecare dintre acestea are șanse pentru marele trofeu.

Toată atenția pasionaților de tenis este îndreptată în următoarele săptămâni spre turneul de la Roland Garros. Anul acesta fără regele Rafael Nadal, 37 de ani, care a abandonat mai multe turnee din cauza problemelor de sănătate. Să spunem că Rafael Nadal a câștigat de 14 ori titlul la Roland Garrros. Rămân favoriți la ediția din acest an Carlos Alcaraz, actual număr 1 mondial, într-o formă sportivă foarte bună și Novak Djokovic care și-ar dori un nou record pe zgură.

Tânărul Carlos Alcaraz, alintat Carlitos, recunoaște că "a fost dificil să ne imaginăm cum va fi anul acesta fără el", făcând referire la absența lui Rafael Nadal. Novak Djokovic are ocazia să preia conducerea în ceea ce privește recordul lui Nadal care are 22 de titluri de Mare Șlem. Nu trebuie eliminat dintre favoriți nici Daniil Medvedev care a câștigat recent titlul la Roma. AFP observă că este una dintre cele mai deschise ediții din 2005, an în care Rafael Nadal a participat pentru prima oară la Roland Garros.

La fete, duelul dintre Marta Kostyuk din Ucraina și Aryna Sabalenka din Belarus a depășit miza sportivă de la Roland-Garros. Marta Kostyuk a fost destul de critică față de clemența de care s-au bucurat jucătorii ruși și belarusi în diferite competiții după declanșarea războiului din Ucraina. Reamintim că la US Open, anul trecut, Kostyuk a refuzat să-i strângă mâna fostei numărul 1 mondial, Victoria Azarenka, din Belarus. Confruntarea dintre Marta Kostyuk și Aryna Sabalenka s-a terminat după două seturi cu victoria jucătoarei din Belarus. Caroline Garcia, numărul 5 mondial, va intra în cursă luni. Iga Swiatek, campioană mondială numărul 1 va avea primul meci marți. Finala de la fete de la Roland Garros din acest an se va desfășura sâmbătă 10 iunie iar cea masculină pe 11 iunie.

Nu putem încheia fără Yannick Noah. Jucător de legendă, Yannick Noah a susținut sâmbătă un concert la Roland Garros. Pe 5 iunie 1983 câștiga turneul de la Roland Garros, după finala cu Mats Wilander. 40 de ani de la acel moment care a marcat o întreagă generație. "În afară de nașterea copiilor mei, aceasta este cea mai bună zi din viața mea. Sunt plin de recunoștință, pentru parcursul meu, pentru că s-a filmat cea mai frumoasă zi din viața mea. Am filmul! De fiecare dată când văd aceste imagini, îmi oferă o emoție foarte puternică.... Deci, mă mișcă. Este întotdeauna cu mare emoție, cu cuvinte frumoase, adesea cu zâmbete pentru cei care susțin că au ratat examenul pentru că era începutul lunii iunie și m-au susținut sau care din cauza mea nu au lucrat. Pentru toți cei din generația mea - uneori puțin mai tineri, adesea mai mari -, a fost o zi care a contat".

Jucătorul Yannick Noah după victoria sa împotriva lui Mats Wilander în finala de la Roland Garros din 5 iunie 1983, Paris
Jucătorul Yannick Noah după victoria sa împotriva lui Mats Wilander în finala de la Roland Garros din 5 iunie 1983, Paris
Sursa imaginii: 
© - / AFP/Archives

Duminică, un alt moment care l-a emoționat pe Yannick Noah. Principalele evenimente din cariera sa sportivă, inclusiv victoria din 1983, apar de acum pe o frescă, la Roland Garros. "Acestea sunt momentele mele de bucurie, când am câștigat trofeul, când cânt ... este un fel de poveste din viața mea. Sunt onorat ", a spus fostul jucător.

Yannick Noah pozează cu tricoul pe care l-a purtat în timpul victoriei sale de la Roland-Garros în 1983, în fața unei fresce inaugurate în onoarea sa, 28 mai 2023
Yannick Noah pozează cu tricoul pe care l-a purtat în timpul victoriei sale de la Roland-Garros în 1983, în fața unei fresce inaugurate în onoarea sa, 28 mai 2023
Sursa imaginii: 
© Anne-Christine POUJOULAT / POOL/AFP

 Fresca este amplasată la câțiva pași de statuia impunătoare a lui Rafael Nadal, câștigător de 14 ori la Roland Garros.