Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Vaccinurile testate împotriva gripei aviare sunt "eficiente", potrivit autorităților sanitare

Mai mulți angajați sacrifică aproximativ 1000 de rațe într-o fermă de la Lohitzun Oyhercq (sud-vestul Franței), din cauza cazurilor de gripă aviară, 27 ianuarie 2022

Mai mulți angajați sacrifică aproximativ 1000 de rațe într-o fermă de la Lohitzun Oyhercq (sud-vestul Franței), din cauza cazurilor de gripă aviară, 27 ianuarie 2022
Mai mulți angajați sacrifică aproximativ 1000 de rațe într-o fermă de la Lohitzun Oyhercq (sud-vestul Franței), din cauza cazurilor de gripă aviară, 27 ianuarie 2022
Sursa imaginii: 
© Bob Edme / AP

În Franța au fost testate cu succes vaccinuri împotriva gripei aviare. Autoritățile sanitare sunt optimiste după ce au testat două vaccinuri pe rațe crescute pentru foie gras. Peste câteva luni va începe vaccinarea la scară națională, au mai anunțat autoritățile.

Ministerul Agriculturii din Franța anunță că "rezultatele favorabile oferă suficiente garanții pentru lansarea unei campanii de vaccinare în toamna anului 2023". În 2022, gripa aviară a făcut ravagii în Franța. Peste 20 de milioane de păsări au fost sacrificate iar de anul trecut și până acum au mai fost sacrificate alte 6 milioane de păsări.

Mai multe țări europene au lansat anul trecut o serie de cercetări pentru a găsi un vaccin care să lupte cu această boală. Cercetătorii din Franța s-au concentrat pe găsirea unui antidot pentru ratele crescute pentru foie gras iar oamenii de știință din alte țări europene au studiat vaccinul pentru alte categorii de păsări. De precizat că rațele sunt extrem de sensibile la acest virus.

"Vaccinarea a făcut posibilă o eliminare foarte mică a virusului la animalele inoculate, fie pe căi respiratorii, fie digestive" a explicat Béatrice Grasland, șefa laboratorului național de referință Anses pentru gripa aviară, citată de AFP. "Cele două vaccinuri, cu rezultate "foarte similare" aproape au oprit transmiterea directă" și au "desființat" transmiterea indirectă prin aer.

La începutul lunii mai virusul s-a răspândit din nou în zeci de ferme din sud-vestul țării, după o pauză de câteva săptămâni. În Franța, gripa aviară este devastatoare. Ultimele date arată că de la începutul lunii au fost sacrificate mai bine de 900.000 de păsări. Situația este cu atât mai grea cu cât fermierii își văd fermele amenințate. Acum există această speranță a vaccinurilor, unul testat de laboratoarele franceze, altul de cele germane. Colegii noștri de la RFI spun că aceste vaccinuri întrerup aproape complet transmiterea directă atunci când păsările sunt contact strâns și opresc complet transmiterea indirectă de la o fermă la alta.

Această inovație a fost monitorizată îndeaproape de crescători, deoarece descoperirea unui focar de infecție duce la sacrificarea preventivă a animalelor sănătoase din apropiere, completează RFI. Agenția națională pentru siguranța alimentelor și Ministerul Agriculturii din Franța consideră că rezultatele testării acestor două vaccinuri oferă o garanție suficientă pentru lansarea unei campanii de vaccinare în toamnă.

Rămân totuși câteva întrebări pentru care trebuie găsite rapid răspunsuri. Cine se va ocupa de vaccinarea a milioane de păsări și cine va acoperi costurile imunizării? Mai există o temere bine sesizată tot de colegii noștri de la RFI. Profesioniștii din industrie se tem că piețele externe vor refuza să cumpere produse de la animale vaccinate.