Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spania: Premierul Pedro Sanchez dizolvă Parlamentul şi convoacă alegeri anticipate pe 23 iulie

Premierul spaniol Pedro Sanchez în cadrul unei reuniuni electorale la Madrid, 25 mai 2023

Premierul spaniol Pedro Sanchez în cadrul unei reuniuni electorale la Madrid, 25 mai 2023
Premierul spaniol Pedro Sanchez în cadrul unei reuniuni electorale la Madrid, 25 mai 2023
Sursa imaginii: 
© Javier Soriano, AFP

În Spania, premierul Pedro Sanchez a anunţat dizolvarea Parlamentului şi convocarea alegerilor anticipate pe 23 iulie, după rezultatele slabe obţinute de socialişti în alegerile municipale şi regionale. Anunţul a luat prin surprindere clasa politică şi societatea spaniolă. Premierul Pedro Sanchez l-a informat pe regele Felipe al VI-lea de decizia sa.  

Socialiştii spanioli au pierdut alegerile municipale şi regionale de duminică iar premierul socialist Pedro Sanchez nu a ezitat să ia rapid decizia dizolvării Parlamentului şi să convoace alegeri anticipate. După ce s-au numărat peste 97% din voturi de la municipale, Partidul Popular (PP), de dreapta, a câștigat aproape 6,9 milioane de voturi (31,47%) față de cele peste 6,1 milioane ale socialiştilor de la partidul condus de Pedro Sanchez (28,18%).

Alegerile anticipate programate pe 23 iulie se vor desfăşura chiar în timpul preşedinţiei spaniole a Consiliului European care va începe pe 1 iulie. Trebuie spus că alegerile legislative ar fi trebui să aibă loc spre sfârşitul acestui an, fără să fi fost precizată vreo dată. "Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri", a anunţat premierul Pedro Sanchez de la sediul guvernului spaniol, într-o alocuţiune televizată. "În calitate de președinte al guvernului și secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele și cred că este necesar să dăm un răspuns și să ne supunem mandatul, democratic, voinței populare ", a adăugat Pedro Sanchez.

Victoria conservatorilor Partidului Poporului (PP, dreapta) la alegerile regionale și municipale de duminică a depășit așteptările, chiar şi pe cele mai optimiste ale propriilor membri. Din cele 10 regiuni guvernate de socialiști sau care sunt parte a unei coaliții care a candidat duminică, PP a câștigat șase, inclusiv Valencia (estul Spaniei), una dintre cele mai bogate şi populate din Spania, considerată un bastion important al socialiştilor. Cu toate acestea, va fi nevoie de sprijinul extremei drepte de la Vox în cinci dintre regiuni, unde nu a obţinut o majoritate absolută.

Partidul Popular s-a consolidat și în două bazine electorale regionale importante, vorbim despre regiunea Madridului și Murcia (sud-est) și a preluat primăriile din Valencia și Sevilla (sud), al treilea și al patrulea oraș al țării. "Am făcut primul pas" spre Palatul Moncloa, a spus Alberto Núñez Feijóo, șeful Partidului Popular și potențial succesor al lui Pedro Sanchez în fruntea Spaniei, dacă câștigă alegerile legislative, potrivit AFP.

Pedro Sanchez este președintele guvernului spaniol din iunie 2018. L-a îndepărtat de la putere pe conservatorul Mariano Rajoy printr-o moțiune de cenzură în urma condamnării în justiţie a Partidului Popular într-un proces de corupție. Din ianuarie 2020 guvernează în coaliție cu stânga radicală de la Podemos.

Observatorii politici sunt de părere că rezultatele dublului scrutin, municipal şi regional, din Spania se înscriu într-o tendinţă din ce în mai prezentă în Europa, şi anume orientarea spre dreapta. Să amintim cazul Finlandei, unde social-democrata Sanna Marin a pierdut în faţa dreptei şi a extremei drepte. Apoi extrema dreaptă care susţine guvernul Suediei, în Danemarca prim-ministra social-democrată a format un guvern de coaliţie cu două partide de dreapta pentru a putea guverna. În Letonia, extrema dreaptă a obţinut mai multe portofolii în guvern, în Grecia dreapta a câştigat ultimele alegeri iar în Italia vorbim despre o coaliţie a dreptei şi a extremei drepte cu Giorgia Meloni ca premier. Nu în ultimul rând, mai avem exemplul Ungariei cu Viktor Orban şi partidul Fidesz.