
Special Paris
Recep Tayyip Erdogan rămâne președintele Turciei și în următorii cinci ani
Președintele turc Erdogan vorbind în fața unei mulțimi adunate în fața palatului prezidențial din Ankara după victoria sa din 29 mai 2023.

Bucurie după aflarea rezultatelor celui de-al doilea tur al prezidențialelor. Recep Tayyip Erdogan, 69 de ani, rămâne la putere și în următorii cinci ani. A obținut 52,1% din voturile exprimate. Chiar dacă a existat o dorință de schimbare în Turcia, rivalul lui Erdogan în această confruntare electorală, Kemal Kiliçdaroglu nu a reușit victoria. 47,9% dintre turcii prezenți la urne au votat pentru acest candidat de 74 de ani.
Așadar dorința alegătorilor a fost aceea de continuitate, însă pe masa lui Erdogan se află mai multe dosare, toate foarte complicate, și aici ne referim la inflația foarte ridicată, la reconstrucția care trebuie făcută în zonele sinistrate dar și relațiile Turciei cu Uniunea Europeană, NATO, Rusia. Liderii mondiali au salutat realegerea lui Recep Tayyip Erdogan în fruntea Turciei iar aceste mesaje arată cât de importantă este Ankara pe scena internațională.
Președintele rus Vladimir Putin a spus că este "rezultatul logic" al "muncii dedicate" în fruntea țării și "dovezi clare" ale președintelui turc, ale "eforturilor pentru consolidarea statului, suveranitate și continuarea unei politici externe independente".
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski speră la consolidarea suplimentară a parteneriatului strategic "dintre Kiev și Ankara", precum și la "consolidarea cooperării noastre pentru securitatea și stabilitatea Europei". Turcia joacă un rol de mediere în conflictul ruso-ucrainean. A fost în centrul discuțiilor cu privire la acordul referitor la exportul cerealelor ucrainene pe mare.
"Franța și Turcia au provocări uriașe pentru a le face față împreună", a declarat Emmanuel Macron pe Twitter, întoarcerea păcii în Europa, viitorul Alianței noastre Euro-Atlantice, Marea Mediterană. Împreună cu președintele Erdogan, pe care îl felicit pentru alegerea sa, vom continua să avansăm", a scris liderul de la Élysée pe Twitter.
Cancelarul german Olaf Scholz l-a felicitat pe Recep Tayyip Erdogan, descriind Turcia și Germania drept "aliați apropiați" ale căror popoare și economii "sunt profund legate". "Aștept cu nerăbdare să continuăm să colaborăm în calitate de aliați ai NATO pentru problemele bilaterale și provocările globale", a precizat președintele american Joe Biden.
După primul tur al alegerilor, diferența dintre primii doi clasați a fost de 5%, o diferență care putea oricând să întoarcă rezultatul. Sinan Ognan, clasat pe poziția a treia, i-a îndemnat pe alegătorii săi să-l voteze pe Erdogan în turul doi. În seara victoriei, Erdogan le-a cerut turcilor "unitate și solidaritate".
Bayram Balci este cercetător la Science Po. El a explicat la RFI poziția de arbitru pe care a avut-o candidatul de pe poziția a treia din primul tur dar și modul în care s-au împărțit opțiunile electoratului în turul doi. "El a știut unde să caute voturile, să susțină un discurs de unitate, de stabilitate, de pace, de securitate, și aici cred că în toate tranșele de populație a reușit să găsească voturi, și, de asemenea, mai cred că al treilea partid politic care a fost un pic arbitru, partidul naționalist care a fost arbitrul acestui al doilea tur, cred că a făcut un pact cu acest partid", spune cercetătorul Bayram Balci. El crede că nu numai acest pact sau înțelegere cu Erdogan a contat ci și susținerea Azerbaidjanului, pentru că Sinan Ognan are origini azere.
Lira turcească este aproape de nivelul său istoric, dacă ar fi să facem o comparație cu dolarul, creșterea prețurilor este de peste 40% într-un an iar investitorii străini sunt precauți. Conform datelor oficiale, Ankara a cheltuit aproximativ 25 miliarde de dolari într-o lună pentru a susține moneda națională iar la capitolul rezervelor valutare Turcia nu stă deloc bine. O astfel de situație nu a mai fost din 2002. Guillaume Dejean, analist macroeconomic la Convéra, una dintre marile companii internaționale de plăți pentru întreprinderi, spune la RFI că: "Sunt două reacții. Din partea piețelor de schimb internaționale este o grimasă pentru că suntem într-o continuitate și există îngrijorare din partea investitorilor străini, că suntem în această politică în fața inflației galopante și a unui intervenționism important iar din partea piețelor locale e mai degrabă bucuria în fața acestei idei de continuitate".
Și în sfârșit, în ciuda victoriei sale, provocările electorale nu s-au încheiat pentru președintele turc, observă colegii noștri de la RFI. Erdogan și-a stabilit deja un obiectiv pe termen scurt și anume alegerile municipale, care vor avea loc în martie 2024, cu referire specială la Istanbul și Ankara. Recep Tayyip Erdogan s-a născut la Istanbul și a fost primarul acestui mare oraș. Opoziția a câștigat alegerile din 2019 iar președintele reales vrea orașul pentru partidul său. La Ankara, majoritatea a votat pentru Kemal Kiliçdaroglu iar aici bătălia nu va fi deloc ușoară pentru municipalele de anul viitor.