Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ucraina: Deputații au adoptat un proiect de sancțiuni împotriva Iranului

O fabrică de tutun avariată de atacurile cu drone, la Kiev, duminică, 28 mai 2023

O fabrică de tutun avariată de atacurile cu drone, la Kiev, duminică, 28 mai 2023
O fabrică de tutun avariată de atacurile cu drone, la Kiev, duminică, 28 mai 2023
Sursa imaginii: 
© Valentyn Ogirenko, Reuters

Deputații din Ucraina au adoptat un proiect de sancțiuni împotriva Iranului, țară acuzată că a furnizat armament Rusiei. Printre sancțiuni se numără interzicerea comerțului militar cu Iranul, interzicerea tranzitului acestor mărfuri prin Ucraina precum și " suspendarea obligațiilor economice și financiare în favoarea rezidenților iranieni". Textul urmează să fie semnat de președintele Volodimir Zelenski și apoi promulgat. 

Proiectul aprobat de deputați  "sincronizează sancțiunile ucrainene cu acțiunile întregii lumi civilizate pe calea izolării complete a Iranului", a declarat Parlamentul ucrainean pe site-ul său. Este cunoscut faptul că Iranul este un partener apropiat al Rusiei iar de multe ori atât Ucraina cât Occidentul au acuzat această țară că furnizează arme Rusiei, arme folosite de Moscova pentru invadarea Ucrainei, inclusiv folosirea de drone explozive Shahed.

"Iranul de astăzi este un regim terorist care reprezintă o amenințare pentru Europa și Orientul Mijlociu", a scris pe Twitter consilierul prezidențial ucrainean Mykhaïlo Podoliak. Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat poporului iranian prin intermediul unui videoclip afirmând că "Shahed terorizează Ucraina în fiecare seară".

În replică, Teheranul l-a acuzat pentru faptul că a criticat Iranul pentru a obține mai mult ajutor și arme din Occident, precizează AFP.