
Special Paris
JO Paris 2024: Peste 10.000 de persoane vor purta flacăra olimpică
Fiecare purtător de torță va duce flacăra aproximativ 4 minute, pe o distanță de 200 de metri.

Din mai până în iulie 2024, flacăra olimpică va trece prin departamente şi teritorii franceze de peste mări, purtată de sportivi şi personalităţi din lumea sportului. În premieră, cluburi sau federaţii vor putea participa la această călătorie a flăcării olimpice. Organizatorii spun că personalul care va purta flacăra olimpică nu a fost încă selectat, dar cu siguranţă vom avea surpriza descoperirii unor persoane din domenii variate. Campionii de înot Laure și Florent Manaudou au fost nominalizați pentru a fi "căpitanii" acestei ample operaţiuni. Se vor alătura şi Dimitri Pavadé și Mona Francis, sportivi paralimpici.
Flacăra olimpică va pleca din Grecia, aşa cum este tradiţia, şi va ajunge la Marsilia, anul viitor, pe 8 mai. Va începe apoi călătoria prin Franţa până pe 26 iulie când va ajunge la Paris la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice. Președintele comitetului de organizare, Tony Estanguet, a precizat că locul în care se va aprinde flacăra olimpică nu a fost încă stabilit. Aşadar, cel puţin deocamdată, se păstrează secretul.
Printre cele peste 10.000 de persoane care vor purta flacăra olimpică vor fi şi persoane cu dizabilităţi, cluburi sportive sau federaţii iar organizatorii spun că se va respecta principiul egalităţii dintre bărbaţi şi femei. Vârsta minimă este 15 ani. Fiecare purtător de torță olimpică va purta flacăra aproximativ 4 minute, pe o distanță de 200 de metri.
O treime dintre purtătorii de torțe va fi selectată de comitetul de organizare și mișcarea sportivă, o treime de către sponsori iar o altă treime de ceilalți parteneri ai Jocurilor Olimpice. Restul de 10% revine teritoriilor prin care care va trece flacăra. Aceștia ar putea fi educatori sportivi, mari campioni, personalități reprezentative pentru un anumit teritoriu.
Selecţia se va lansa pe 1 iunie iar numele ultimului purtător al torţei va fi secretul cel mai bine păzit. Conform regulilor impuse de Comitetul Olimpic Internațional, funcționarii aleși sau feţele religioase nu pot purta flacăra olimpică. Traseul final va fi dezvăluit pe 23 iunie. Importante forţe de securitate vor fi mobilizate pe întreg traseul. Fiecare teritoriu sau departament traversat va suplimenta forţe locale de securitate.