
Special Paris
Franţa: Proiectul viitoarei legi a imigraţiei, dialog dificil pentru găsirea unui compromis
Protest faţă de propunerea legislativă privind centrele de imigrație și detenție administrativă din Paris, 18 februarie 2023

Legea imigraţiei face parte din proiectele importante ale guvernului condus de Élisabeth Borne. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin are proiectul gata şi cheamă formaţiunile politice la negocieri pentru a găsi cea mai bună formulă de text. Ştie că riscă o moţiune de cenzură în Parlament.
Dar să vorbim despre principalele prevederi pe care le vrea Guvernul. În primul rând, regularizarea situaţiei muncitorilor care lucrează în sectoarele care se confruntă cu o criză a forţei de muncă. Apoi este problema acordării titlurilor de sejur, adică permisele de şedere pe teritoriul francez şi nu în ultimul rând ajutorul medical de stat, acel document care permite celor care nu au încă o situaţie clarificată să beneficieze timp de cel puțin trei luni de rambursare până la 100% a îngrijirilor medicale și spitalicești. Aici includem tratarea anumitor boli, accesul în maternităţi dar şi o serie de tratamente dentare sau oftalmologice care sunt acoperite în funcţie de baremele Securităţii Sociale.
Şi acum vin criticile opoziţiei, care spune că aceste propuneri vor creşte cheltuielile statutului francez şi nu vor face altceva decât să crească fluxul migrator. Guvernul este gata să discute toate aceste propuneri cu Partidul Republicanilor (LR), dreapta conservatoare, dar dialogul se anunţă unul dificil. Această mână întinsă de Guvern face parte din planul de negociere. Şi interviurile acordate în ultima vreme de prim-ministra Élisabeth Borne şi de ministrul de Interne, Gérald Darmanin se îndreaptă tot spre ideea unui dialog. Obiectivul este acela de revizuire a textului de lege în toamnă şi adoptarea legii până la sfârşitul anului.
Liderul senatorilor republicani, Bruno Retailleau este gata să se întâlnească cu ministrul de Interne Gérald Darmanin pentru a negocia un compromis în domeniul imigrației, dar cere ca textul să nu faciliteze regularizarea prin muncă. "Ușa mea este deschisă", spune Bruno Retailleau, într-un interviu pentru France Inter. "Suntem pregătiți pentru dialog cu o singură condiție: să încetăm să-i înșelăm pe francezi, să nu facem a 22-a lege în 20 de ani, care nu ar fi deloc de folos ", avertizează senatorul republican care aşteaptă propunerile Guvernului pe acest subiect.
"Când vine vorba de imigrație, trebuie să punem totul pe masă", spune şi Olivier Marleix, parlamentar republican. "Hai să batem palma, hai să lucrăm împreună!", a lansat Gérald Darmanin din paginile Le Parisien după propunerile ferme ale republicanilor privind imigrația. Una dintre acestea prevede posibilitatea derogării de la tratatele europene și dreptul imigrației din Constituție. Eliberarea de tratatele europene ar fi "un Frexit migrator", insistă ministrul.
"Nu vrem să ieșim din Europa. Nu dorim să apară o serie de cazuri din tratate", a spus Bruno Retailleau. "Într-o democrație, poporul nu poate face totul împotriva legii. Dimpotrivă, legea nu poate face totul împotriva poporului", a adăugat el sugerând două "capcane", "capcana Orban", care este "ispita democrației iliberale" și cea a "liberalismului antidemocratic".
Şi ajungem la ajutorul medical de stat (AME), acordat străinilor ilegali, punct central pentru negocierile privind proiectul legii imigrației. Aici ar fi un loc de înţelegere cu republicanii. Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, s-a arătat deschis la propunerile acestora de a evalua ajutorul medical de stat (AME). Un dispozitiv acuzat de criticii săi de crearea unui "apel pentru aer" migrator, pe care specialiștii îl neagă.
"Trebuie discutate modalitățile de acordare a ajutorului medical de stat? Răspunsul este da", a spus Gérald Darmanin, cu scopul declarat de a satisface senatorii și deputații republicani (LR) care ar dori să înlocuiască AME cu un alt dispozitiv, mai restrictiv, adică asistență medicală de urgență. Problema desființării AME este ridicată frecvent de dreapta și extrema dreaptă, care văd în acest instrument un dispozitiv care alimentează imigrația ilegală. Şi vorbim de bani. Costurile de gestionare a acestui AME au fost de aproximativ 1,2 miliarde de euro în 2022. "În absența reformei, această sumă ar trebui să crească în continuare în următorii ani", spune Véronique Louwagie, deputată din partea Republicanilor. Să ne întoarcem la cifre. În 2022, numărul beneficiarilor de ajutor medical de stat (AME) era de peste 400.000, în creştere cu 5,9% faţă de 2021 şi cu 20,5% faţă de 2019.