Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa inaugurează o «gigafactory» de baterii electrice

acc.jpg

Intrarea în uzina ACC de la Douvrin, 30 mai 2023.
Intrarea în uzina ACC de la Douvrin, 30 mai 2023.
Sursa imaginii: 
Pascal Rossignol / Reuters

Trei miniştri francezi, un ministru german, un ministru italian plus trei mari patroni - de la firmele Total, Stellantis şi Mercedes - au fost prezenţi la inaugurarea primei «gigafactory» - uzină gigantică - de baterii electrice pentru automobile construită în nordul Franţei. Alte trei fabrici similare vor fi construite în aceeaşi regiune pentru a face faţă obiectivului fixat de guvernul francez şi anume construcţia de 2 milioane de maşini electrice pe an, la orizontul anului 2030.

Guvernul de la Paris visează să transforme nordul Franţei într-un soi de Silicon Valley european al bateriilor electrice şi totodată să demonsterze că ţara se poate reindustrializa.

Primul pas a fost făcut acum, odată cu inaugurare primei uzine a consorţiului european botezat ACC – Automotive Cells Company sau, pe româneşte spus, Compania de celule automotive – la Douvrin. Tot în regiunea Hauts-de-France vor vedea lumina zilei în următorii ani alte trei fabrici similare.

Uzina de la Douvrin inaugurată acum va putea angaja până la 2.000 de muncitori. Azi ea nu are decât câteva sute, fiind inaugurată în fapt doar prima tranşă dintr-un total de trei câte va număra situl industrial.

Vincent Bauchot este muncitor, fost angajat la fabrica de vizavi care făcea – şi mai face 2-3 ani de acum încolo – motoare mecanice pentru firma Stellantis. «Prima dată când am auzit de gigafactory, mi s-a părut un pic lipsit de modestie. Azi, când mă aflu în faţa halei de 650 m lungime, 100 m lăţime şi 34 m înălţime, constat că este cu adevărat gigantică această uzină. Avem o şansă incredibilă că ni s-a oferit această oportunitate, vizavi de fosta uzină de motoare mecanice. Toate locurile de muncă ce ni se oferă trebuie luate» mai spune Vincent Bauchot intervievat de colegii noştri francezi.

«Chiar dacă pe termen mediu şi lung se promit 2.000 de locuri de muncă, nu toţi cei 1.200 de salariaţi de la fabrica de vizavi vor găsi de lucru la mega-uzina ACC», estimează unii sindicalişti de la CGT care dealtfel au protestat în ziua inaugurării noii fabrici.

Într-o primă etapă, ACC va produce celule de baterii cu litiu-ion cu o capacitate totală de 13 gigawaţi-oră şi o investiţie iniţială de vreo 800 de milioane de euro, jumătate din sumă fiind adusă de cei trei acţionari - Total, Stellantis şi Mercedes. La finele anului viitor însă capacitatea va ajunge la 40 gigawaţi-oră – destul ca să echipeze 500.000 de vehicule pe an – pentru o investiţie totală de peste două miliarde de euro. Toate cele patru mega-uzine ce vor fi construite în nordul Franţei vor atinge o capacitate de producţie de 100 până la 120 gigawaţi-oră şi vor oferi 10.000 de locuri de muncă directe.

Fabrica uriaşă de la Douvrin este a doua «gigafactory» din Europa de Vest, după cea de la Northvolt din Suedia. Consorţiul franco-germano-italian ACC plănuieşte să deschidă la orizontul anului 2030 noi uzine în Germania, la Kaiserslautern şi în Italia, la Termoli.

Reamintim că Uniunea europeană a decis ca începând cu anul 2035 să interzică comercializarea de maşini noi cu motoare mecanice sau termice cum li mai spune.

În contextul în care Franţa şi-a fixat ca obiectiv să producă două milioane de maşini electrice la orizontul anului 2030, investiţiile şi construcţia de «gigafactory» - termen împrumutat de la firma Tesla a lui Elon Musk – nu este lipsită de sens. Bateriile electrice sunt o miză uriaşă şi de interes continental. Trebuie ştiut că la ora actuală , sectorul bateriilor electrice este dominat de firme chinezeşti, sud-coreene şi japoneze care toate şi-au construit déjà fabrici pe bătrânul continent.