Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jeff Woodke, fost ostatic american în Mali: Am stat 14 zile cu Iulian Gherguţ şi i-am promis că voi lucra pentru eliberarea sa

jeffery_woodke.jpg

Jeff Woodke, fost ostatic american în Mali, pe 20 martie 2023, dupà eliberarea sa, pe aeroportul din Niamey, Niger.
Jeff Woodke, fost ostatic american în Mali, pe 20 martie 2023, dupà eliberarea sa, pe aeroportul din Niamey, Niger.
Sursa imaginii: 
AFP/Souleymane Ag Anara

Jeff Woodke, american de origine, a fost ostaticul grupurilor islamiste din Mali timp de 6 ani şi jumătate. El a fost eliberat în 20 martie, odată cu jurnalistul francez Olivier Dubois. Două luni după ce şi-a regăsit familia în California, Jeff Woodke a acceptat să acorde primul interviu redacţiei în limba franceză de la RFI. Ocazie cu care a dat veşti şi despre Iulian Gherghuţ, cel mai vechi ostatic occidental din Sahel.

Întrebat dacă în timpul captivităţii sale s-a întâlnit şi cu alţi ostatici, Jeff Woodke răspunde: «O singură dată. Am fost cu Iulian Gherguţ, românul. Nu am putut să-i vorbesc direct. Am stat cu el în acelaşi loc, vreo 14 zile, dar eram separaţi. Am comunicat numai prin semne, cu mâinile, şi i-am promis că voi lucra pentru el când voi fi liber. Azi mă ţin de această promisiune. Aş dori să-i transmit un mesaj: Iulian, dacă ascultaţi această emisiune, trebuie să ştiţi că nu sunteţi abandonat, sunteţi iubit de familia şi apropiaţii Dvs, şi de mine, şi lucrăm pentru (eliberarea) Dvs. Fii curajos, fii curajos prietenul meu» spune Jeff Woodke la microfonul RFI. Acesta din urmă, azi în vârstă de 62 de ani, fost angajat într-un ONG creştin, şi-a propus să lupte de acum încolo pentru eliberarea tuturor ostaticilor, indiferent de naţionalitatea lor.

Vă reamintim că Iulian Gherguţ, «ostaticul uitat» cum îl descria recent ziarul La Croix într-o lungă anchetă, este reţinut de opt ani în Sahel, din 2015 când a fost răpit pe când lucra în Burkina Faso.