
Special Paris
Emmanuel Macron cere ca Ucraina să fie inclusă într-o arhitectură de securitate credibilă
presedintele_frantei_emmanuel_macron.

În fața unor responsabili din Europa de Est, Emmanuel Macron a încercat să ofere garanții privind angajamentul său față de Ucraina. Dar, sunt aceeași responsabili care au criticat dorința lui Macron de a dialoga cu liderul de la Kremlin, cu Vladimir Putin precum și îngrijorarea sa ca "Rusia să nu fie umilită" din dorința de a se ajunge la o soluție negociată.
Dar, ce nu a oferit Emmanuel Macron, observă publicația Le Monde, este garantia unei adeziuni rapide a Kievului la NATO.
"Dacă dorim o pace durabilă, Ucraina trebuie să primească toate mijloacele pentru a putea împiedica o nouă agresiune iar Kievul trebuie inclus într-o arhitectură de securitate credibilă", propune Emmanuel Macron.
Următoarea întâlnire NATO va avea loc la Vilnius, între 11 și 12 iulie.
Statele Unite, Franța și Germania nu își doresc prea repede o lărgire a Alianței spre o țară aflată în război pentru ca NATO să nu se regăsească într-un conflict deschis cu Rusia.
Fabrice Pothier - directorul general al societății de consiliere Rasmussen Global pledează pentru “angajamente concrete pentru a fi create proceduri prin intermediul cărora să fie încadrate livrările de armament ori modul în care sunt oferite diverse informații".
Emmanuel Macron a rămas discret, Statele Unite și Germania au rămas prudente în timp ce Ucraina cere garanții complementare "foii de parcurs" care însoțește integrarea în Alianța atlantică, după război. Kievul nu își dorește simple declarații de intenție.
Administrația Joe Biden examinează, potrivit unor surse citate de Le Monde, posibilitatea de a oferi Kievului garanții comparabile cu angajamentele luate de Washington față de Israel. Statele Unite colaborează cu Israel, în baza unui acord bilateral în domeniul apărării și al informațiilor.
Un diplomat citat de Le Monde observă că de la începutul războiului, Statele Unite au oferit Kievului, armament în valoare de 40 de miliarde de dolari. Pe termen lung, ar fi greu de făcut acest lucru, precizează diplomatul.
În plus, pentru a-și descuraja vecinii, Israel deține bomba nucleară, ceea ce nu este cazul pentru Ucraina, observă un alt diplomat citat de jurnaliști francezi.
Emmanuel Macron este de părere că "ar trebui construit ceva care s-ar situa între securitatea furnizată Israelului și o adeziune completă la NATO".
Emmanuel Macron nu a precizat natura angajamentelor pe care Franța ar fi de acord să le ia într-un astfel de caz.
Acum, Le Monde scrie că este studiată posibilitatea, la nivelul UE, ca finanțarea transferurilor de arme, achiziționarea în comun de muniție ori asistența dată soldaților ucraineni pentru a se antrena –ar putea fi susținute toate acestea pentru următorii 5 ani.
Pierre Haroche, conferențiar la Universitatea Queen Mary din Londra amintește că Franța și-a luat răgazul, în 2022, înainte de a furniza echipamentul necesar Ucrainei. A fost nevoie de ceva timp până când Emmanuel Macron s-a deplasat la Kiev, până să îi livreze arme ori să ajute financiar Ucraina, exemplifică expertul.
La 3 ani după ce a diagnosticat moartea cerebrală a NATO, pentru a denunța jocul dublu făcut de Turcia, acum, Emmanuel Macron observă rolul foarte util al Alianței pentru securizarea frontierelor sale. Vladimir Putin a trezit NATO cu electroșocuri, a spus președintele Macron la Bratislava.
Președintele Emmanuel Macron admite faptul că Franța ar fi trebuit să asculte mai atent țările din Europa de Est atunci când au atenționat asupra atitudinii agresive a Rusiei înainte să invadeze Ucraina.
În mod evident, ambițiile Moscovei sunt denunțate: "nu există loc în Europa pentru fantasme imperiale".
Președintele francez a estimat și că Europa ar trebui să își construiască propria industrie de apărare și să nu se sprijine strict pe Statele Unite dar a recunoscut faptul că ajutorul financiar și material adus de Washington a fost crucial pentru a forma un front credibil împotriva Moscovei.