Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reuniunea Naţională, partidul extremei drepte franceze, acuzat că ar fi «cureaua de transmisie» a Kremlinului

lepenputin.jpg

Marine Le Pen, primità la Kremlin de Vladimir Putin, 24 martie 2017.
Marine Le Pen, primità la Kremlin de Vladimir Putin, 24 martie 2017.
Sursa imaginii: 
Mikhail KLIMENTYEV/SPUTNIK/AFP

Raportul unei comisii de anchetă parlamentare franceze acuză Reuniunea Naţională (RN), fostul Front naţional, partidul extremei drepte franceze, că ar fi «cureaua de transmisie» a Kremlinului. Marine Le Pen, deputată RN şi fostă lideră a mişcării, denunţă «un proces politic».

Iniţiativa de a crea o comisie de anchetă parlamentară consacrată ingerinţelor străine în politica franceză aparţine Reuniunii Naţionale (RN). Acuzat de multă vreme că ar întreţine legăturii strânse cu Rusia, partidul extremei drepte franceze profită de oportunitatea oferită de Adunarea naţională unde are aproape 90 de deputaţi, pentru a crea, în decembrie trecut, o comisie de anchetă în acest sens. Ea va fi prezidată de un tânăr ales din partid, Jean-Philippe Tanguy. Raportoarea comisiei este Constance Le Grip, aleasă a partidului prezidenţial Renaissance.

Timp de 6 luni, comisia a interogat mai multe zeci de persoane, politicieni sau foşti politicieni dar nu numai. A venit astfel ex-premierul François Fillon, prezent în consiliile de administraţie ale mai multor societăţi ruse până la invazia din Ucraina. A fost audiat şi un fost jurnalist vedetă de la canalul BFMTV, acuzat şi el de ingerinţă străină în emisiunile sale. Dealtfel, parlamentarii au tatonat adesea între noţiunile de «ingerinţă» şi «influenţă» străină.

Ideea partidului extremist de dreapta era de a-şi spăla onoarea de acuzaţiile de apropiere prea mare de Rusia, scoţând în evidenţă şi legăturile altor aleşi cu state la fel de puţin frecventabile precum China, ţări din Golful persic, Maroc dar şi SUA.

Raportul acestor audieri va fi făcut public pe 8 iunie dar fragmente au fost dezvăluite joi de site-ul de informaţii Mediapart şi de radioul RMC. Raportoarea Le Grip acuză Reuniunea naţională că ar fi «cureaua de transmisie» a puterii ruse şi de faptul că «Frontul naţional (predecesorul Reuniunii naţionale) s-a aliniat pe discursul rus în momentul anexării ilegale a Crimeeii în 2014. Există un partid politic în Franţa care s-a dovedit a fi, mult mai mult decât alţii, un vector privilegiat, un releu, al discursului de la Kremlin» spune Constance Le Grip la microfonul colegilor francezi de la RFI.

Cum era de aşteptat, Marine Le Pen a denunţat vehement raportul ce este, în opinia ei, «după imaginea raportoarei sale, adică, necinstit şi politizat».

Preşedintele comisiei de anchetă, la iniţativa acesteia şi deci membru RN, a depâns rezultatul şi felul în care sunt prezentate lucrurile. «Sunt consternat. Unii ne acuză că am fi cureaua de transmisie dar nimic nu demonstrează acest lucru, ba dimpotrivă şi oricum nu este misiunea comisiei să o facă. Suntem într-un proces politic. La început eram noi acuzaţi că vrem să transformăm această comisie într-un instrument politic dar în cele din urmă Renaissance a făcut-o ca să ne discrediteze» mai spune Jean-Philippe Tanguy la microfonul RFI.

Polemica iscată de acest raport se aseamănă cu parabola stropitorului stropit. Extremiştii de dreapta le-au dat adversarilor lor băţul cu care să-i bată. «Au vrut să se joace şi au pierdut. Au vrut să se albească cu ajutorul unei anchete dar treaba se termină cu audierea lui Marine Le Pen şi punerea ei în dificultate, obligând-o să recunoască existenţa unei legături financiare cu Rusia» spune Julien Bayou, deputat ecologist.

Marine Le Pen a fost interogată săptămâna trecută apropo de poziţiile ei pro-ruse şi de legăturile ei şi ale partidului RN cu Rusia lui Putin. Sub jurământ ea a respins acuzaţia că ar fi oferit sprijin politic în schimbul împrumutului bancar obţinut în 2014 de fostul Front naţional de la o bancă ruso-cehă. Uitând să dezmintă cu aceeaşi forţă şi convingere vizita efectuată la Kremlin şi primirea pe care i-a făcut-o Vladimir Putin, în martie 2017, cu câteva săptămâni înaintea prezidenţialelor din Franţa. Eveniment exploatat, în favoarea sa, între cele două tururi ale acelor alegeri, de adversarul ei Emmanuel macron, ales în cele din urmă în fruntea statului francez.

 
Reuniunea Naţională (ex-Front naţional), partidul extremei drepte franceze, acuzat că ar fi o «curea de transmisie» a Kremlinului