Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Marți, o nouă zi de manifestații împotriva reformei pensiilor, chiar dacă legea a fost promulgată

11.000_de_forte_de_ordine_au_fost_mobilizate_pentru_aceasta_zi_de_manifestatii_anunta_ministrul_de_interne._4.000_se_afla_la_paris.

11.000 de forte de ordine au fost mobilizate pentru aceasta zi de manifestatii, anunta ministrul de Interne. 4.000 se afla la Paris.
11.000 de forte de ordine au fost mobilizate pentru aceasta zi de manifestatii, anunta ministrul de Interne. 4.000 se afla la Paris.
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

În Franța marți are loc o nouă zi de manifestații – este a 14-a zi de mobilizare împotriva reformei pensiilor și, posibil, ultima. Sindicatele au sunat adunarea generală cu 2 zile înainte ca în Parlament să fie analizată, joi, o propunere legislativă prin care se dorește abrogarea legii privind reforma pensiilor. Manifestații au fost planificate în 250 de puncte diferite din Franța.

În Franța, marți, se află în grevă salariați ai companiilor de electricitate și cele de gaz, cei din transportul feroviar și aerian. O treime din zborurile planificate de pe Aeroportul Paris-Orly vor fi, marți, anulate.  

Luni, șeful Asociației Internaționale de Transport Aerian, IATA, Willie Walsh atenționa că din cauza grevelor din Franța este perturbat traficul aerian din mai multe țări, dar în special cel european.

10 milioane de pasageri au avut de suferit din cauza acestor greve, între lunile martie și începutul lui aprilie, a numărat organismul de supraveghere a traficului aerian european, Eurocontrol.

Atenționarea responsabilului mondial a venit cu doar câteva ore înainte ca această nouă zi de manifestații să fie deschisă.

11.000 de polițiști și de jandarmi au fost mobilizați, dintre care 4.000 la Paris, a anunțat ministrul de Interne, Gérald Darmanin.

Serviciile de interne au observat că mai mulți străini cu simpatii de "stânga radicală" și-au anunțat participarea la protestele din Franța. 17 persoane au primit interdicție de a intra pe teritoriul francez.

În Paris, coloana de manifestanți se va pune în mișcare la ora 14h00 în Place des Invalides și se va îndrepta spre Place d’Italie.

Sindicatele se vor opri, simbolic, în fața Adunării Naționale – acolo unde, joi, se va discuta propunerea privind abrogarea legii privind reforma pensiilor.

Sindicaliștii au invitat deputații să voteze propunerea de lege depusă de grupul LIOT - Libertés, Indépendants, Outre-mer, Territoires – care vizează abrogarea reformei pensiilor. Este posibil ca textul să strângă în jurul lui întreaga opoziție parlamentară, decisă să nu abandoneze lupta împotriva reformei pensiilor, chiar dacă ea a fost deja promulgată.

Guvernul face tot posibilul pentru a bloca proiectul. Două prime decrete de aplicare a legii promulgate la mijlocul lui aprilie, dintre care cel mai important – creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani – au fost publicate, duminică, în Monitorul Oficial.

Iar Comisia de Afaceri sociale din Adunarea Națională a decis să renunțe tocmai la articolul cheie al proiectului ce va fi discutat joi și anume punctul prin care se cere renunțarea la creșterea vârstei de pensionare, de la 62 la 64 de ani.

Amendamente au fost depuse pentru a fi restabilit acest articol.

Președinta Adunării, Yaël Braun-Pivet a atenționat că va invoca un articol din Constituție pentru a le bloca.

"Un pur scandal democratic", denunță, deja, secretara generală a CGT, Sophie Binet.

Ea cere președintei Adunării să lase deputații să voteze întregul proiect, cum a fost el formulat inițial.

Liderul unui alt sindicat, CFDT, Laurent Berger, vorbește, de partea sa, de un "viciu democratic" utilizat pentru un vot atât de important.

Mai mulți parlamentari de stânga au făcut apel la o mobilizare puternică pentru marți, pentru a influența votul deputaților.

În acest moment nu se știe dacă după votul din 8 iunie va exista o nouă zi de manifestații sau nu.