
Special Paris
Jocurile Olimpice 2024: Primăria Paris dorește să ofere Sena pentru competițiile de înot
Dan Angelescu - presedintele director-general al companiei Fluidion, ce are sedii în Franta si în Statele Unite. El amesteca apa din Sena cu o solutie chimica pentru a stabili calitatea apei, în apropiere de Podul Alexandre III, Paris. 31 mai 2023.

Ultima dată, jurnaliștii francezi l-au reperat în apropiere de podul Alexandre III, viitorul punct de plecare pentru probele de triatlon și de înot liber din cadrul Jocurilor Olimpice care vor avea loc în 2024 la Paris.
Dan Angelescu este PDG-ul unei societăți care colaborează din 2017 cu Primăria Parisului pentru a găsi modalitatea prin care se va putea înota în Sena. Iar organizarea Jocurilor Olimpice în capitala Franței, oferă un motiv în plus pentru a accelera proiectul. La Jocurile Olimpice pe care Parisul le-a găzduit în 1900, s-a înotat în Sena, dar pe un tronson al Senei din exteriorul Parisului, mai exact între entre Courbevoie et Asnières.
Obiectivul este, așadar, extrem de ambițios, recunoaște Dan Angelescu dar nimeni nu știe, pentru moment care va fi calitatea apei pentru Jocurile Olimpice. Dar, el rămâne optimist și crede că obiectivul poate fi realizat.
Cu doar câteva zile în urmă, când a luat ultímele eșantioane de apă din Sena, Dan Angelescu a constatat că nivelul de poluare cu 2 bacterii – care provoacă diverse boli precum gastroenterita- era la un nivel destul de mic și că se putea înota în Sena. Dar, miza este ca acest nivel să fie menținut pe termen lung.
Bacteriile din apă se dezvoltă cu ajutorul peștilor și ajung în Sena prin intermediul apelor uzate. În Paris, toate canalele de scurgere sunt direct legate la canalizările prin intermediul cărora este evacuată apa utilizată de fiecare parizian.
Iar când plouă prea mult, sistemul este saturat iar stațiile de epurare a apei nu pot gestiona surplusul de apă iar el ajunge în Sena.
Pentru a se evita ca acest lucru să aibă loc vara viitoare, Primăria Paris construiește un bazin subteran, în sudul Parisului. Cu o capacitate de 50.000 de metri cubi, bazinul are echivalentul a 20 de piscine olimpice.
Bazinul are menirea de a primi apa de ploaie și de a o stoca pentru a se evita suprasolicitarea canalizării Parisului.
În plus, unele imobile care își revarsă apa uzată direct în Sena vor fi racordate la rețeaua de canalizare a capitalei pentru a se evita poluarea Senei. Iar apa va fi direcționată spre uzine de tratare, așa cum trebuia să se întâmple demult.
Primăria capitalei speră ca francezii să se poată scălda în Sena, în mod curent, din 2025 și să onoreze practic, astfel, o promisiune făcută în 1988 de Jacques Chirac, pe vremea când era primar al Parisului.
Pentru moment, înotul în Sena este interzis, în baza unui ordin prefectoral, ce este în vigoare și la ora actuală, din 1923 încoace – de 100 de ani. Cine nu respectă decizia, riscă o amendă de 15 euro.
Nu amenda împiedică parizienii să se scalde aici, ci, apele uzate și metalele grele care se regăsesc în Sena.
Până să vină pandemia de Covid, anual, în jur de 8 milioane de turişti se plimbău cu vaporaşele pe Sena. Iar, în fiecare zi, două milioane de tone de mărfuri tranzitau artera fluvială a Parisului.