
Special Paris
Miliardar în Franța: Cei mai bogați dintre cei mai bogați plătesc cel mai mic impozit, arată un studiu
francoise_bettencourt_meyers_mostenitoarea_loreal_si_bernard_arnault_proprietarul_grupului_lvmh_conduc_clasamentul_forbes_2023_al_celor_mai_bogati_oameni_de_pe_planeta.

Analiștii Institutului, mai exact 4 economiști, au avut acces la datele fiscale ale celor mai bogate familii, ce îi au sediul fiscal în Franța și care au fost obținute de la fiscul francez.
Astfel au observat că până la un anumit venit, undeva la 370.000 de familii bogate sunt impozitate de manieră progresivă.
Detaliat, pentru 0,1% dintre cei mai bogați, nivelul de impozitare este de 46%. Dar, acest nivel scade până la 26% pentru miliardarii din grupul ultra-bogaților.
Mai exact 37 de familii.
Iar dacă ne uităm în clasamentul Forbes, vedem că francezul Bernard Arnault, președintele fondator al LVMH – grup ce reunește mai multe mărci de lux – dar și franțuzoiaca Françoise Bettencourt Meyers, moștenitoarea L’Oréal, sunt, cel mai bogat bărbat și cea mai bogată femeie de pe planetă.
În total, în clasamentul Forbes pe 2023 se regăsesc 43 de miliardari francezi.
Revenind la analiza Institutului de Politici Publice, economiștii s-au interesat de toate veniturile personale ale acestor familii, nu doar de cele declarate la fisc. Adică, ce acțiuni au, dividende care rămân în cadrul holdingurilor familiale și care nu sunt supuse unui impozit pe venit. Toate acestea, luate la un loc, au format un "venit economic".
Super-bogații sunt supuși, mai degrabă, impozitelor pe societăți.
Dar, nivelul impozitelor pe societăți a scăzut, progresiv, de la 33% în 2016 la 25% în 2022.
Fișa de impozit a super-bogaților nu reflectă totalitatea veniturilor de care aceste persoane dispun, explică doi dintre autorii raportului.
Motiv pentru care, spun ei, au adăugat la veniturile declarate beneficiile societățiilor pe care la dețin și pe care nu le-au distribuit în cadrul companiilor pe care le au.
Iar astfel, apar discrepanțe importante între venitul fiscal declarat și cel economic, care, conform economiștilor, reflectă mult mai bine realitatea.
Astfel, 38.000 de familii bogate au declarat un venit mediu de circa 900.000 de euro dar, venitul economic în cazul lor este estimat la 3,3 milioane de euro.
Ia pentru 3.800 dintre cei mai bogați, venitul fiscal a ajuns la 3,4 milioane de euro, iar dacă sunt luate în considerare acțiunile și dividendele se ajunge la 23,5 milioane de euro.
Iar super bogații au declarat, în medie, circa 36 de milioane de euro - venit fiscal dar situația se schimbă radical dacă este calculat venitul economic – el indică 1 miliard de euro.