Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist francez: "Rușii au explodat barajul pentru a crește această tensiune a terorii”

strazi_sunt_inundate_in_herson_ucraina_7_iunie_2023_dupa_ce_a_fost_distrus_partial_un_baraj_din_apropiere_barajul_kakhovka_sudul_ucrainei.

Strazi sunt inundate în Herson, Ucraina, 7 iunie 2023 dupa ce a fost distrus partial un baraj din apropiere, barajul Kakhovka, sudul Ucrainei.
Strazi sunt inundate în Herson, Ucraina, 7 iunie 2023 dupa ce a fost distrus partial un baraj din apropiere, barajul Kakhovka, sudul Ucrainei.
Sursa imaginii: 
AP Photo/LIBKOS

Ucraina acuză Rusia. Iar Rusia acuză Ucraina de distrugerea parțială a barajului de la Kakhovka, în sudul Ucrainei. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a sugerat miercuri, crearea unei comisii de anchetă internațională care să vadă mai clar ce s-a întâmplat acolo.

Liderul de la Ankara a avut o discuție telefonică cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski în care a precizat că o comisie ar putea fi creată cu participarea unor experți ruși și ucraineni, ai Națiunilor Unite și comunității internaționale, inclusiv Turcia.

Precizări au fost făcute de administrația prezidențială turcă.

Ce este cert, distrugerea barajului a provocat importante inundații iar mii de ucraineni au fost evacuați.

Consecințele de mediu sunt "fără precedent", susțin mai multe ONG-uri de mediu dar și responsabili din mai multe state.

Acum, cine se află la originea distrugerilor, există riscul să nu știm vreodată.

Dar, cine are de profitat de pe urma acestui eveniment - analizăm împreună cu Pierre Servent. El este specialist în chestiuni de apărare și de strategie militară.

Pentru început ne uităm la ce servea acest baraj.

Pierre Servent: "Producție de electricitate, de apă potabilă. Distrugerea barajului este un eveniment major. Este o catastrofă umanitară și o crimă de război. În opinia mea, evenimentul poartă semnătura rușilor. În săptămânile care vor veni vom putea vedea consecințele umane deoarece populația de aici a fost deplasată. Zona este puternic inundată și va lua ceva timp până când localnicii vor putea reveni la casele lor. La fel de importantă este și catastrofa ecologică. Acum, cred că rușii au explodat barajul pentru a crește această tensiune a terorii pe care o tot seamănă în urma lor. Este politica Rusiei, aceea de a distruge totul în urma lor. Ideea este de a împiedica ucrainenii să își lanseze contraofensiva".

Cu ce complică obiectivul ucrainean, contraofensiva, distrugerea acestui baraj?

Pierre Servent: "Este simplu. Kiev se concentrează acum pe salvarea populației locale, cea care trăiește în jurul barajului. Adică, există o serie întreagă de militari și de diverse alte forțe care se ocupă în acest moment de salvarea localnicilor. Militarii sunt opriți, să spunem așa, de la alte proiecte. Spre exemplu, dacă ucrainenii aveau intenția, în cadrul viitoarei contraofensive, de a traversa Niprul pentru a ataca partea din Herson în care se regăsesc ruși, în acest moment, situația este destul de dificilă pentru a realiza acest obiectiv. Deocamdată este nevoie de timp pentru ca apa să fie absorbită de pământ iar militarii se ocupă de salvarea vieții localnicilor. Deci, se complică o eventuală ofensivă".

Este credibilă acuzația Kremlinului și anume că Ucraina a distrus barajul pentru a priva de apă și de electricitate Crimeea anexată de Rusia?

Pierre Servent: "Nu mi se pare credibilă acuzația Rusiei. Vladimir Putin minte fără nicio jenă, de foarte mult timp. În primul rând, nu cred că autoritățile ucrainene ar putea decide să își înece propria populație. Ideea nu corespunde deloc cu modul de operare al președintelui Volodimir Zelenski și a autorităților ucrainene. M-am uitat la imaginile cu distrugerea barajului. În primul rând era o construcție impresionantă ca volum - o lungime de 3 km și peste 30 de metri înălțime. Este o lucrare cu totul excepțională. Eu văd precizia exploziei și faptul că marginile sunt, în continuare în picioare, nu se observă nicio explozie din exterior. Totul indică faptul că explozia este din interior. Pentru a ajunge să distrugi un astfel de mastodont, a fost nevoie de minarea barajului cu tone de explozibil. Pur și simplu nu văd forțele ucrainene transportând tone de explozibil spre un baraj care se află sub control rus".

Întrebarea se pune și invers: are Rusia vreun interes să arunce în era astfel de infrastructuri vitale pe care le ocupa în Ucraina?

Pierre Servent: "A trecut deja o lună și jumătate în care aflăm, zilnic, că Rusia este nevoită să se retragă ori că au loc atacuri în teritoriile pe care forțele ruse le ocupă. La fel de bine observăm și nemulțumirea lui Evgheni Prigojin. Iar de marți se vorbește doar de acest baraj. Psihologic, putem spune că Moscova a câștigat la acest capitol... de a semăna teroarea iar mesajul este transmis: Moscova nu va ceda".